Jeremić: Snažna podrška Republici Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Snažna podrška Republici Srpskoj

BANJALUKA -

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras u Banja Luci da će Srbija nastaviti snažno da podržava novo rukovodstvo Republike Srpske, Republiku Srpsku i da očekuje najbližu moguću saradnju u budućnosti.

Jeremić je rekao da je danas u Banja Luci, prvi dan nakon proglašenja rezultata izbora, da prenese pozdrave i da čestita novoizabranom predsedniku RS Miloradu Dodiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspeh na nedavno održanim opštim izborima u BiH

Da sve strane učine što više

Jeremić je izjavio da će poseta predsednika Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru zajedno sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa u regionu, ali da je potrebno da sve strane učine što više.

On je dodao da je dobro "da se gleda unapred", pa će u tom smislu susret Tadića i Josipovića značajno doprineti boljoj situaciji u regionu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je tokom razgovora sa Dodikom bilo reči o situaciji u regionu, RS i BiH nakon izbora.

"Srbija podržava nastojanje novog demokratskog rukovodstva RS da se što pre formiraju sve demokratske institucije u skladu s izbornom voljom naroda", rekao je Jeremić, ocenivši da bi bilo dobro da se što pre formiraju te institucije.

"Mislim da je potrebno što je moguće pre da krenemo napred, putem bliže saradnje i poboljšanja političkih, ekonomskih, bezbednosnih i svih drugih prilika u regionu", rekao je Jeremić.

Naredna godina, kaže Jeremić, i u Srbiji i u RS biće godina ekonomije kada će se meriti učinak vlade, pre svega na polju ekonomije, jer objektivno situacija je teška.

"Želim još jednom da podvučem da će naša ekonomska saradnja u mesecima i u godinama koje su pred nama biti intenzivirana", rekao je Jeremić.

Što se tiče regiona, šef srpske diplomatije je rekao da će nastaviti da pomažu i podržavaju jedni druge.

"Odluka o Kosovu, odnosno deo zajedničke platforme SNSD i SDS, kada je reč o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije za nas u Srbiji ima veliku važnost i na tome smo zahvalni", rekao je Jeremić.

On je rekao da je odluka o približavanju bezbednosnim savezima (NATO) o čemu ga je upoznao Dodik, da se o tome odluka u RS donese na referendumu identična stavu Srbije.

"Samo građani mogu da donesu odluku o takvoj vrsti svrstavanja i što se tiče nas to je normalno i to je jedan demokratski i savremeni princip odlučivanja", rekao je Jeremić.

Komentarišući platformu SNSD i SDS o zajedničkom nastupu u zajedničkim institucijama BiH, koji su danas dogovorili lideri te dve stranke, Jeremić je rekao da Srbija podržava zajednički nastup te dve stranke.

"Nije vreme za deobe nego je vreme da budemo jedinstveni. Složena je situacija kako politička tako i ekonomska i što budemo jedinstveniji bićemo snažniji i u tom smislu ovo je jedna pozitivna odluka za koju Srbija može samo da čestita potpisnicima", rekao je Jeremić.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi izvinjenja Bakira Izetbegovića srpskim žrtvama u ratu BiH, Jeremić je rekao da je dobro da svi učinimo što je moguće više po pitanju normalizacije odnosa i pomirenja.

"U tom smislu, predsednika Srbije i predsednika Hrvatske će imati dodatni značaj, a svačiju dobru nameru pozdravljamo i mislim da je dobro da na takav način razmišljamo i dobro je gledati unapred. I ovaj susret predsednika Srbije i predsednika Hrvatske učiniće značajan doprinos opštoj situaciji u regionu", rekao je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.