Jasna evropska perspektiva

Izvor: RTS, 05.Jul.2010, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasna evropska perspektiva

Predsednik Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj potvrdili da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu. Tadić je, istovremeno, izrazio nezadovoljstvo usporavanjem procesa evropskih integracija, jer smatra da je presudno za budućnost Zapadnog Balkana da što pre bude integrisan u EU.

U okviru regionalne turneje, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Šef delegacije Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unije u Srbiji, Vensan Dežer, rekao je za RTS da je današnji sastanak uglavnom bio posvećen evropskoj integraciji Srbije i podsetio da je Rompaj treći zvaničnik Unije koji ove godine posećuje Srbiju.

"Time se šalje snažna poruka da je ulazak balkanskih zemalja u Evropsku uniju ključan element za izmirenje u regionu, ali i za strateške interese Unije kada je reč o miru i stabilnosti", rekao je Dežer.

"Činimo važne korake napred. To smo uradili prošle godine sa Privremenim sporazumom, viznom liberalizacijom i molbom za članstvo, a nastavljamo i u ovoj godini. Imali smo sarajevsku deklaraciju koja je ponovo potvrdila posvećenost Brisela evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", rekao je Dežer.

Predsednik Tadić i Herman van Rompaj potvrdili su, u današnjem razgovoru, da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu.

Tadić je izrazio nezadovoljstvo usporavanjem procesa evropskih integracija, jer smatra da je presudno za budućnost Zapadnog Balkana da što pre bude integrisan u Evropsku uniju.

Svako drugo rešenje nije korisno ni za Zapadni Balkan, ni za EU, naglasio je predsednik Srbije.

Kako je saopštila Pres služba predsednika, Tadić i Van Rompaj razgovarali su i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Uoči dolaska u Srbiju, Rompaj je poručio da Evropska unija, jedinstveno i nedvosmisleno, podržava približavanje Srbije i svih drugih država Zapadnog Balkana Uniji, ali i da Zapadni Balkan, sa svoje strane, mora da nastavi i da pojačava napore da dostigne postavljene kriterijume i uslove.

Prva poseta Rompaja Beogradu otkako je, 1. decembra prošle godine, stupio na dužnost predsednika Evropskog saveta, dešava se u veoma delikatnom trenutku u odnosima između vlasti Srbije i privremenih pokrajinskih institucija, posle tragičnog incidenta u Kosovskoj Mitrovici u kojem je jedna osoba izgubila život, a 11 ranjeno.

Van Rompaj je, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, taj incident osudio i pozvao na obnavljanje mira, odgovornost i uzdržanost svih strana.

Predsednik Evropskog saveta danas je, u sklopu mini-balkanske turneje, već posetio Sloveniju, gde je razgovarao sa premijerom Borutom Pahorom, a sutra će, u Zagrebu, razgovarati sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Za sutra je planirana i poseta Prištini i sastanci sa predstavnicima privremenih institucija Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.