Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju

BEOGRAD -

Predsednici Srbije i Jermenije Boris Tadić i Serž Sargsjan saglasili su se danas da dva naroda imaju viševekovnu tradiciju saradnje i da bi u budućnosti politička saradnja dve države trebalo da bude krunisana intenzivnijom ekonomskom i kulturnom saradnjom.

Tadić je, posle sastanka sa Sargsjanom, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da u narednom periodu dve države treba da potpišu niz ekonomskih sporazuma, kako bi privredna saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dosegla veoma visok nivo političke saradnje.

Budući da se obe države nalaze u regionima koji su imali turbulentnu prošlost, Tadić i Sargsjan saglasili su se da sve regionalne probleme treba rešavati isključivo pregovorima i mirnim putem.

"Čuvanje mira i stabilnosti je važno za naše građane i regione u kojima se nalazimo i koji su vekovima bili pogođeni razaranjima i etničkim čišćenjima i to mora da se promeni", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da visoko ceni činjenicu da Jermenija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se sa jermenskim kolegom slaže u oceni da sve sukobe, kako na Kavkazu, tako i na Balkanu, treba rešavati isključivo mirnim putem i pregovorima.

"Pitanju Kosova i Metohije i Nagorno Karabaha Srbija pristupa načelnim stavom da do rešenja treba doći pregovorima, bez nametanja spolja i mirnim putem", kazao je Tadić.

Predsednik Jermenije je konstatovao da politička i ekonomska saradnja dveju država imaju još mnogo potencijala za razvoj.

"Uočili smo da i dalje možemo da unapređujemo našu saradnju, pogotovo trgovinsku saradnju i saradnju u oblasti turizma, saobraćaja i energetike. Današnji sporazumi omogućuju da se naša saradnja dalje unapređuje. Vekovima sarađujemo sa Srbijom, ali današnjim sporazumima ona dobija nove kvalitete", rekao je Sargsjan, kojem je ovo prva zvanična poseta Srbiji.

Dvojica predsednika složila su se i da dve države treba da nastave tradicionalno dobru kulturnu saradnju, budući da su Jermeni ostavili dubok trag u srpskoj kulturi.

"Jermenija i jermenski narod su zemlja i nacija visoke kulture, jedna od kultura koje su domet i cilj za druge kulture, Jermeni su veliki narod čija je uloga u istoriji izuzetna i mi tu ulogu visoko cenimo. Jermeni su dali ogroman doprinos razvoju srpske kulture", konstatovao je Tadić.

Predstavnici dveju država danas su potpisali tri bilateralna sporazuma.

Ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i Edvard Nalbandijan potpisali su Sporazum o ukidanju viza za službene i diplomatske pasoše, Sporazum o vazdušnom saobraćaju potpisali su ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i direktor Sektora za civilno vazduhoplovstvo Jermenije Artjan Mofsesjan, a Program saradnje u oblasti kulture za period od 2011. do 2013. potpisali su ministri kulture Predrag Marković i Hasmik Pogosjan.

Jermenskog predsednika danas će primiti i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Tadić je jermenskog kolegu dočekao ispred Palate Srbija uz najviše državničke počasti - intoniranje himni i počasni stroj garde, a nakon toga su počeli razgovore u četiri oka.

Predsednik Srbije boravio je u Jerevanu jula 2009. godine, kada se sa predsednikom Jermenije složio da se regionalni konflikti, poput Kosova i Metohije i Nagorno Karabaha, moraju rešavati bez primene sile, isključivo pregovorima i u skladu sa principima i normama međunarodnog prava.

Zvanični Jerevan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dvojica predsednika tom prilikom postigla su i saglasnost o unapređenju bilateralne, a posebno ekonomske saradnje između dveju zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Susret predsednika Tadića i Sargsjana

Izvor: RTV Pink, 04.Apr.2011

Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju. . . Predsednici Srbije i Jermenije Boris Tadić i Serž Sargsjan saglasili su se danas da dva naroda imaju viševekovnu tradiciju saradnje i da bi u budućnosti politička saradnja dve države trebalo da bude krunisana intenzivnijom ekonomskom i kulturnom...

Nastavak na RTV Pink...

Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju

Izvor: Politika, 04.Apr.2011

BEOGRAD – Predsednici Srbije i Jermenije Boris Tadić i Serž Sargsjan saglasili su se danas da dva naroda imaju viševekovnu tradiciju saradnje i da bi u budućnosti politička saradnja dve države trebalo da bude krunisana intenzivnijom ekonomskom i kulturnom saradnjom...Tadić je, posle sastanka...

Nastavak na Politika...

Tadić i Sargsjan: Srbija i Jermenija za bolju ekonomsku saradnju

Izvor: Blic, 04.Apr.2011

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Jermenije Boris Tadić i Serž Sargsjan saglasili su se danas da dva naroda imaju viševekovnu tradiciju saradnje i da bi u budućnosti politička saradnja dve države trebalo da bude krunisana intenzivnijom ekonomskom i kulturnom saradnjom...Tadić je, posle sastanka sa...

Nastavak na Blic...

SARGSJAN I TADIĆ: IZUZETNO DOBRI ODNOSI

Izvor: Glas javnosti, 05.Apr.2011, 07:06

BEOGRAD - Predsednici Jermenije i Srbije Serž Sargsjan i Boris Tadić ocenili su  u Beogradu da postoji dosta prostora za dodatno jačanje privredne i kulturne saradnje dve zemlje i ponovili privrženost mirnom rešavanju pitanja Kosova i Nagorno-Karabaha...Tadić i Sargsjan su na pres-konferenciji...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.