Izebegović: Tadić dobrodošao u Sarajevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izebegović: Tadić dobrodošao u Sarajevo

SARAJEVO -

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je predsednik Srbije Boris Tadić dobrodošao u Sarajevo, navodeći da su takvi susreti potrebni za popravljanje odnosa dve zemlje.

"BiH ima globalno najveću robnu razmenu sa Srbijom. U BiH živi više od milion Srba, a u Srbiji više od 300.000 Bošnjaka i imamo sve razloge da popravimo odnose, a to se ne može učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez razgovora", rekao je Izetbegović novinarima.

Izetbegović je ocenio da nije dobro da Srbija sarađuje samo sa jednim entitetom već sa celom BiH, najavljujući da će na sutrašnjem sastanku članova Predsedništva sa Tadićem biti otvorene različite teme.

On je kazao da će sa ostalim članovima Predsedništva BiH još jednom definitivno dogovoriti teme razgovora sa predsednikom Srbije.

"U ovom regionu je potrebno više sastanaka i razgovara", konstatovao je Izetbegović dodajući da su između BiH i Srbije još otvorena pitanja korišćenja voda, granice i sukcesije.

Izetbegović je naveo da će jedna od tema sastanka biti i rešavanje pitanja hapšenja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Želja iz Karađorđeva

"Tadić je, kada smo bili u Karađorđevu, izrazio želju da se pitanja poput hapšenja Jovana Divjaka, Ejupa Ganića i Božidara Vučurevića definitivno reše. To će biti takođe jedna od tema sutrašnjeg sastanka", rekao je Izetbegović.

Komentarišući izjavu predsednika RS Milorada Dodika da "Sarajevo nema pravo da se busa u prsa antifašizmom" s obzirom na to da je Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji", Bakir Izetbegović je rekao da je njegov otac tokom Drugog svetskog rata "služio jedino partizansku vojsku".

"Ja nosim ime po čoveku koji je bio u partizanima i koji je ubijen u Jasenovcu", naglasio je Izetbegović.

On je ocenio da je vreme da u BiH prestanu politička prepucavanja i da se političari okrenu pravim pitanjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.