Izbegli Srbi traže da Tadić preda njihov izveštaj Barozu

Izvor: S media, 19.Maj.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegli Srbi traže da Tadić preda njihov izveštaj Barozu

Predstavnici izbeglih Srba predali su Izveštaj o kršenju njihovih prava u Hrvatskoj upućen predsedniku Srbije Borisu Tadiću, s molbom da ga uruči predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu.

Predstavnici 100 izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova predali su Izveštaj o kršenju njihovih stanarskih, imovinskih i ljudskih prava u Hrvatskoj upućen predsedniku Srbije Borisu Tadiću >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s molbom da ga uruči predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu s kojim se večeras sastaje u Beogradu.

Izveštaju pod naslovom "Oduzimanje srpske imovine u Republici Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe u funkciji sprečavanja održivog povratka izbeglih i prognanih Srba" ima 16 stranica i pokazuje da Hrvatska nije ispunila preuzete obaveze, izjavio je novinarima predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta.

"U izveštaju su navedene činjenice koje svedoče da Hrvatska velikom broju građana nije vratila imovinu: stanove, kuće, vikendice, poljoprivredno, građevinsko i šumsko zemljište.

Izneti podaci, takođe, pokazuju da Hrvatska izbeglim i prognanim Srbima nije vratila ni stečena prava kao što su zaostale penzije, dinarska i devizna štednja, niti isplatila novčanu naknadu zbog toga što su bili isključeni iz procesa privatizacije.

Uz sve to, Hrvatska nije uspostavila jednake standarde u suđenju za ratne zločine i nije završila proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka Srba iz preko 600 poznatih grobnih mesta", naveo je Linta.

On je podsetio da je predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor 13. maja poslala Evropskoj komisiji Izveštaj o ispunjenju obaveza iz Poglavlja 23 o pravosuđu i ljudskim pravima.

"Mi smatramo da ocena gospođe Jadranke Kosor da je Hrvatska vlada ispunila obaveze iz Poglavlja 23 jednostavno nije tačana", naglasio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

On je ovu tvrdnju potkrepio podacima iz izveštaja izbegličkih udruženja prema kojima se Hrvatska nezakonito upisala kao vlasnik 800.000 katastarskih jedinica poljoprivrednog zemljišta čiji su vlasnici Srbi i da srpsku zemlju daje na korištenje bez saglanosti vlasnika.

"Najočigledniji primer je grad Benkovac, gde su hiljade hektara srpske zemlje date u zakup na 20 godina", rekao je Linta i podsetio da je Hrvatska zakonom propisala visoke novčane kazne za neobrađivanje zemlje, a nije stvorila uslove za održiv povratak izbeglih i prognanih Srba.

U izveštaju je navedeno i da 40.000 Srba potražuje stanove u Hrvatskoj, a 50.000 neisplaćene penzije. Oko 10.000 Srba je razmenilo kuće i stanove pod pritiskom i pretnjama, a prema Sporazumu o sukcesiji tako sklopljeni ugovori su ništavni, podsetio je Linta.

Pored toga, 10.000 srpskih kuća je prodato preko hrvatske agencije za promet nekretnina, a u mnogim slučajevima na osnovu lažnih ovlašćenja i na osnovu mehanizma dvostrukih ugovora.

Tadić: Nasilje ne doprinosi rešavanju problema

Linta: "Bljesak" ni legitiman, ni legalan

U Hrvatskoj ima preko 1.000 srpskih kuća u čije su sređivanje privremeni korisnici ulagali novac, a sada od vlasnika potražuju naknadu, kao da su izbegli Srbi dobrovoljno dali svoje kuće na korišćenje, a ne hrvatska država bez njihove saglasnosti, objasnio je Linta.

"Dakle, mnogo je ozbiljnih problema i zato apelujemo na predsednika Tadića i gospodina Baroza da na osnovu svih činjenica iz našeg izveštaja, koje se mogu proveriti, pokrenu inicijativu za dijalog s Hrvatskom i pronađu pravična i trajna rešenja", naglasio je Linta.

On je naveo da je Izveštaj o neispunjavanju obaveza Hrvatske prema prognanim i izbeglim Srbima upućen ambasadama zemalja članica EU, kao i svim releventnim međunarodnim organizacijama uključujući OEBS i delegacije EU u Hrvatskoj i Srbiji.

Time izbeglička udruženja, kako je kazao, završavaju prvu fazu akcije za ispunjavanje 12 zahteva iz peticije koja se tiču kršenja njihovih prava, a koja je dosad potpisima podržalo preko 60.000 građana.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.