Ivica Dačić je srpski Kastro!

Izvor: Press, 18.Jul.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić je srpski Kastro!

Predsednik SPS na svečanoj sednici Glavnog odbora postavio rekord u dužini političkih govora jer je neprekidno pričao 60 minuta
Predsednik SPS Ivica Dačić punih sat vremena držao je govor na prekjučerašnjoj svečanoj sednici Glavnog odbora povodom dve decenije od osnivanja stranke. Time je postavio rekord u dužini političkih govora i poneo titulu „srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Fidela Kastra", poznatog po iscrpljujućim višečasovnim političkim govorima.
Ovim govorom Dačić je prestigao predsednika DS Borisa Tadića koji je 50 minuta govorio svojim partijskim drugovima na sednici Glavnog odbora DS u maju prošle godine. Da srpski političari ipak „ne dave mnogo" govori i podatak da je na trećem mestu po dužini govora premijer Mirko Cvetković sa govorom od 20 minuta na otvorenoj sednici Vlade povodom dve godina rada.
Dačić imao šta da kaže
Predsednik SPS Ivica Dačić kaže da je na Glavnom odboru SPS govorio tako dugo zato što je imao dosta toga da poruči i članovima stranke i građanima.
- Svečana sednica GO povodom 20 godina postojanja SPS bio je jedan od najvažnijih datuma pred predstojeći, istorijski Kongres stranke. Želeo sam da iskoristim taj trenutak i da stranačkim kolegama i javnosti ukažem šta je dobro, a šta loše rađeno i šta mora da se menja u stranci i državi. Smatram da je neozbiljno strategiju i države i partije izreći u 10 minuta - kaže Dačić.
Na pitanje koliko se spremao za jednočasovni govor i da li ga je neko pripremao Dačić kaže:
- Nisam se pripremao, a čitav govor sam sručio iz glave. Ne smem ni da pomislim koliko bi trajao govor da sam se spremao i da sam imao napisane teze - kaže Dačić.

Na pitanje da li se seća nekog opširnog govora svog prethodnika na čelu SPS Slobodana Miloševića, Dačić kaže da je „pokojni predsednik preferirao kraće govore".
Iako veliki broj ljudi predsednika Kube smatra za najopširnijeg govornika od političara, Kastro je ipak na drugom mestu. Svetski rekorder u držanju političkih govora je indijski diplomata Ši Šankar Menon koji je osam sati govorio u Savetu bezbednosti UN. Menon je kolabirao posle sedam sati govora tokom rasprave o Kašmiru, ali je posle lekarske pomoći pričao još sat vremena i to dok dok mu je lekar sve vreme kontrolisao pritisak.

Drugo i treće mesto drži kubanski lider Fidel Kastro i to govorom od sedam sati i 10 minuta na Kongresu komunističke partije i obraćanjem u UN koje je trajalo četiri sata i 29 minuta. Kastro drži svetski rekord i u najdužem političkom govoru na televiziji, jer je na TV uživo govorio tri sata i 25 pet minuta. I Josip Broz Tito je voleo da drži govore. Iako ne postoje tačni podaci, njegovi savremenici kažu da je voleo da „drži slovo" par sati. Premijer Zoran Đinđić je posle promena 2000. u Srbiju uveo manir kraćeg i sadržinski konkretnijeg političkog obraćanja javnosti.
Dva razloga za duge govore
Profesor Fakulteta politički nauka Zoran Stojiljković kaže da je praksa dugih govora bila odlika političara socijalističkih društava.
- Kod nas je posle 2000. Zoran Đinđić uveo manir češćeg, kratkog obraćanja s konkretnom temom. Sad imamo opet tendenciju dugih govora. Političari u svetu svako okupljanje koriste za analizu ekonomske krize. Tako je i u Srbiji kad su državna okupljanja ili obaveze poput one kad premijer podnosi izveštaj o dve godine rada Vlade - navodi Stojiljković.
Iako dužina govora zavisi od stila, imidža i jezičke kulture, Stojiljković napominje da u Srbiji treba razlikovati dva razloga zašto lideri stranaka vole dugo da pričaju.
- Prvi je manipulativni aspekt: što duže lider stranke priča ostavlja manje vremena za govor drugim funkcionerima, posebno onima koji misle drugačije. Drugi je taj što su lideri partija, što su bliži vlasti, sve udaljeniji od stranke. Zato pričaju ne samo stranačkim već i o državnim problemima - kaže Stojiljković.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivica Dačić je srpski Kastro!

Izvor: S media, 19.Jul.2010, 09:37

..Predsednik SPS na svečanoj sednici Glavnog odbora postavio rekord u dužini političkih govora jer je neprekidno pričao 60 minuta...Predsednik SPS Ivica Dačić punih sat vremena držao je govor na prekjučerašnjoj svečanoj sednici Glavnog odbora povodom dve decenije od osnivanja stranke...Time...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.