Isplatiće se Koridor 10, nema zaduživanja

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplatiće se Koridor 10, nema zaduživanja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da bi Koridor 10 mogao da bude isplativ "u vrlo kratkom periodu". Svi infrastrukturni projekti će biti završeni bez zaduživanja. Još uvek se razmatra gde će Južni tok ući u Srbiju, kaže Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Dimitrovgradu da bi Koridor 10 mogao da bude isplativ "u vrlo kratkom periodu", jer se procenjuje da bi Srbija u godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koje dolaze od njega mogla da ostvaruje profit od čak 290 miliona evra.

Prilikom obilaska radova na Koridoru 10, na obilaznici oko Dimitrovgrada, Tadić je rekao da je dobio uveravanja da će čitav posao izgrdnje obilaznice biti gotov do aprila 2012.

Tadić je dodao da će na ovom potezu Koridora 10 biti izgradjena dva tunela i sedam mostova.

Po njegovim rečima, namera je da se u svakom delu Srbije pokrenu radovi na energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima.

Tadić: Razmatra se opcija ulaska Južnog toka

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju opcije ulaska gasovoda Južni tok u Srbiju kod Zaječara ili kod Dimitrovgrada.

"Bugarski i ruski partneri i Srbija obaviće konsultacije o tome i videti gde je najracionalnije da gasovod udje u Srbiju", rekao je Tadić u Dimitrovgradu na pitanje dopisnika agencije Beta.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom većim od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Gasprom i Srbijagas su za izgradnju deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju osnovali i zajedničko preduzeće, u kojem ruska kompanija ima 51 odsto udela.

Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Bugarskom, Srbijom, Madjarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Bugarska je konačno ušla u projekat Južnog toka u punom kapacitetu, naveo je Tadić i dodao da je o mestu ulaska gasovoda u Srbiju, što je projekat ruskog Gasproma, razgovarao s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom tokom posete Varni prošle sedmice.

On je naglasio da "nije najvažnija stvar da li će krak Južnog toka ući u Srbiju kod Dimitrovgrada ili kod Zaječara".

"Gde god da Južni tok udje u Srbiju, kasnije ćemo pristupiti gasifikaciji čitave zemlje", rekao je Tadić.

Na pitanje novinara da li je tačno da se on zalaže za varijantu da gasovod udje kod Dimitrovgrada, a da su Rusi za Zaječar, on je kazao da bi "da bi bilo vrlo korisno za Srbiju kada bi gasovod ušao kod Dimitrovgrada".

"Tada bismo o jednom trošku mogli lakše da gasifikujemo veći deo teritorije Srbije, dakle da vodimo racuna o nacionalnim interesima Srbije", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je ocenio da dobrih strana ima i ako gasovod udje kod Zaječara, jer će istočna Srbija, Negotin i Negotinska krajina dobiti važnu infrastrukturu.

Predsednik Srbije ocenio je i da se time što je Bugarska punim kapacitetom ušla u realizaciju Južnog toka podiže verovatnoća bržeg početka izgradnje gasovoda.



Tadić: Završiti sve projekte, ali bez zaduživanja


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je namera države da u svakom delu pokrene radove na velikim infrastrukturnim projektima.

"Bitno je da svaki deo Srbije dobije radove na infrastrukturi u narednim godinama", rekao je on posle obilaska zaobilaznice na Koridoru 10 kod Dimitrovgrada.

Na pitanje novinara kako se planira popunjavanje "budžetske rupe" na koju upozorava Medjunarodni monetarni fond (MMF), predsednik Tadić je odgovorio da on nije zadužen za to, već Vlada Srbije.

"Kao predsednik Srbije dajem podsticaj da se svi važni projekti dovrše, jer je to odgovornost svakog nosioca državnih ili društvenih funkcija u Srbiji", rekao je on.

Prema rečima Tadića, pitanje budžetskog deficita bitno je kako za finansijsku, tako i za opštu socijalnu i političku stabilnost i za bezbednost zemlje.

"Dobio sam informaciju da Ministarstvo finansija i Vlada Srbije sagledavaju čitav finansijski proces sa punom ozbiljnošću i mi ćemo pažljivo analizirati budžetsku politiku za narednu godinu", kazao je on.

Tadić je dodao da, kao predsednik Nacionalnog saveta za infrastrukturu, poslednjih dana objašnjava gradjanima i javnosti da država želi da završi sve projekte, ali da ne može da se zadužuje i da na taj način stvara "finansijsku rupu u finansijskom sistemu Srbije".

"Zaduživanje mora da bude planirano i racionalno i da radovi, koje obavljamo, što pre stvore povećanje bruto društvenog proizvoda kako ne bismo postali prezadužena zemlja", rekao je Tadić, dodavši da je budzetski deficit "hronična bolest Srbije" i da nije nastao ove godine.

Tadić će u Nišu posetiti fabriku za proizvodnju supa i začina za hranu "Jumis" i Odeljenje za maksilofacialnu hirurgiju niškog Kliničkog centra. Na kraju današnje posete, Tadić će prošetati centrom Niša i razgovarati sa gradjanima.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić danas u Dimitrovgradu i Nišu

Izvor: Blic, 10.Avg.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić obići će danas radove na obilaznici oko Dimitrovgrada, koja se gradi u okviru Koridora 10, nakon čega će posetiti i Niš. ..Predviđeno je da Tadić obiđe radove na obilaznici oko Dimitrovgrada, kao i centar tog grada, nakon čega će otputovati u Niš...U Nišu će...

Nastavak na Blic...

Tadić: Koridor 10 će se isplatiti u kratkom periodu

Izvor: SrbijaNet.rs, 10.Avg.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Dimitrovgradu da bi Koridor 10 mogao da bude isplativ "u vrlo kratkom periodu", jer se procenjuje da bi Srbija u godinama koje dolaze od njega mogla da ostvaruje profit od čak 290 miliona evra.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Boris Tadić u Dimitrovgradu i Nišu

Izvor: Beta, 10.Avg.2010

BEOGRAD, 10. avgusta 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić obići će u utorak radove na obilaznici oko Dimitrovgrada, koja se gradi u okviru Koridora 10, nakon čega će posetiti i Niš...Predvidjeno je da Tadić obidje radove na obilaznici oko Dimitrovgrada, kao i centar tog grada, nakon...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.