Interes se ne brani na barikadama

Izvor: B92, 30.Nov.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Interes se ne brani na barikadama"

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da se srpski nacionalni interesi na KiM ne brane na barikadama, već dijalogom i budućim pregovorima o rešavanju problema.

"Kada je u pitanju sever Kosova i Kosovo uopšte, postoji sistemski problem. O tome je govorio Karl Bilt, o tome govore danas zvaničnici EU, taj problem ne možemo stavljati pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tepih, moramo ga rešavati", rekao je Tadić posle sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Predsednik Srbije je upozorio da bi svaka eventualna žrtva na barikadama drastično umanjila potencijal Srbije da brani svoje legitimne nacionalne interese.

Kako je objasnio, barikade na severu Kosova su možda imale svrhu u julu kada je Priština krenula u unilateralnu akciju.

Odgovarajući na primedbe pojedinih političkih krugova u Srbiji da je upravo on inicirao postavljanje barikada, Tadić je rekao da je to laž, jer je podržao mirne proteste, ali nijednog trenutka nije nagovestio da podržava bilo kakvu upotrebu sile.

Tadić je poručio da lideri Srba na severu Kosova ne smeju da se kriju iza građana, već da moraju da preuzmu odgovornost za deeskalaciju situacije, a da Kfor ne sme da se upušta u besmislene pokušaje uklanjanja barikada, jer iza njih uvek izniknu nove barikade.

"Lideri Srba moraju iskazivati odgovornost i ne smeju se zaklanjati iza naroda. To niko ne sme da radi odluke moraju da donose oni koje građani biraju, zato i postoji demokratija. Ja sam pozvao građane i njihove političke lidere i preuzeo na sebe odgovornost", rekao je Tadić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je poziv predsednika Srbije i poručio da "treba učiniti sve kako bi se izbeglo nasilje i stradanje ljudi".

"Sve treba učiniti da bi se izbeglo nasilje i stradanje ljudi. Treba učiniti sve kako bi se uspostavio mir i izbeglo stradanje bilo kog pojedinca", izjavio je Dodik.

On je rekao da je potrebno učiniti sve kako bi se dala šansa dijalogu.

Srbi na Kosovu, kako je istakao, imaju pravo da iskazuju svoje stavove, ali u ovom periodu je veoma važno da to bude na miran način i da se da šansa razgovorima.

"Ovo sigurno nije trenutak u kojem će se doneti konačna odluka, ali svakako treba obezbediti da naša strana ima šansu da pregovara sa relevantnim evropskim i svetskim faktorima", rekao je Dodik.

Podsetimo, Tadić je pozvao Srbe s Kosova, nakon poslednjeg sukoba sa snagama Kfora, da se sklone s barikada.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.