Integracije ne smeju biti dovedene u pitanje

Izvor: Politika, 29.Maj.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integracije ne smeju biti dovedene u pitanje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas na sesiji Igmanske inicijative u Sarajevu da bi zaustavljanja proširenja Evropske unije bila greška koja bi mogla da ostavi tragične posledice za građane zapadnog Balkana.

Tadić je rekao da je ponosan što je pre 10 godina učestvovao u formiranju Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija iz regiona.

Danas se obeležava 10. godišnjica rada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Igmanske inicijative, koja je dobila ime u znak sećanja na proleće 1995, kada je grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, posle 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, preko planine Igman pa kroz improvizovani tunel ušla u Sarajevo koje je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

Tadić je rekao da je pre deset godina bilo teško i zamisliti doći u glavne gradove bivše Jugoslavije i govoriti o povezivanju i prijateljvstu.

„Stvari ni danas do kraja nisu rešene, ali je sitacija neuporedivo bolja”, rekao je Tadić i istakao da „EU treba da poštuje dostignuće” u zajedničkim uspesima i rešavanju brojnih problema između zemalja zapadnog Balkana.

On je istakao da je politika proširenja EU promenjena zbog svetske ekonomske krize i da bi „eventualna politika zaustavljanja proširenja EU bila greška koja bi mogla da ostavi tragične posledice za građane zapadnog Balkana”.

„Integracija zapadnog Balkana u EU nema alternative. Svedoci smo da je politika proširenja donela prosperitet građanima koji su ušli u EU i nijedna zemlja koja je postala članica nije postala siromasnija”, rekao je Tadić.

On je dodao da je „kriza nastala u drugim finansijskim centrima” i da posledice te krize ne smeju platiti građani zpadnog Balkana.

Tadić je s današnjeg skupa uputio poruku „evropskim partnerima, da politika proširenja i integracije zapadnog Balkana, ni po koju cenu ne sme biti dovedena u pitanje”.

Dodao je da EU ne bi poštovala vrastite principe ako ne bi nastavila politiku proširenja, jer je upravo ta politika snažan motivator za progres u svim zemljama regije.

Tadić je pozvao zemlje bivše Jugoslavije da jedna drugu podržavaju na putu ka evropskim integracijama i dodao da se Srbija raduje viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju.

Govoreći o stavu Srbije prema zemljama regiona, Tadić je kazao da je poštovanje granica i integriteta politika današnje Srbije.

Dodao je da Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i da podržava sve dijalogom dogovorene unutrašnje promene u BiH.

„Srbija želi i da Hrvatska što pre uđe u EU”, rekao je Tadić i naglasio da će nastaviti politiku saradnje s Haškim tribulanom kako bi i suštinski Srbija doprinela politici pomirenja u regionu.

Tadić je najavio svoj dolazak u Srebrenicu 11. jula ove godine, na 15 godišnjicu obiležavanja genocida u tom gradu.

„Pri tom neću nikada zaboraviti nevine žrtve mog naroda”, rekao je Tadić i dodao da svi regionalni lideri moraju doprinositi politici pomirenja i povjerenja.

Naglasio je da je potrebno razdvojiti politike „očuvanja legitimnih nacionalnih interesa od nacionalističke i šovinističke politike”.

„Mir nema alternativu. Nikada više na našim prostorima ne sme da se dogodi rat”, rekao je Tadić i naglasio da „integritet naših zemalja ne sme da bude doveden u pitanje nijednim gestom”.

Prema njegovim rečima, u regionu zapadnog Balkana niko ne može biti lider u odnosu na druge i da „Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci nemaju bližih naroda sebi”.

„Moramo se dogovoriti da održavamo politiku koja nas približava, a ne udaljava”, poručio je Tadić na sesiji Igmanske inicijative u Sarajevu.

Skupu u Sarajevu prisustvuju i predsednici, Hrvatske i Crne Gore, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i članovi Predsedništva BiH, Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Josipović: Hrvatska će i kao članica EU pomagati susede

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je danas u Sarajevu sve lidere regiona zapadnog Balkana da ne odustanu od zajedničke evropske budućnosti i obećao pomoć Zagreba svim susedima u procesu evropskih integracija.

Josipović je na svečanoj sednici Igmanske inicijative, povodom desete godišnjice od formiranje te regionalne nevladine mreže, ocenio da je u vreme početaka rada te organizacije bilo hrabro pokrenuti proces pomirenja.

„Ta se vizija danas ostvaruje i danas svi delimo isti napor i ambiciju. Naše skorašnje članstvo u EU nije razlog da okrenemo leđa susedima. Naprotiv, svako želi da ima dobro susedstvo”, rekao je Josipović.

On je istakao da će Hrvastka, i kada postane članica EU, pomagati zemlje u okruženju i podsticati njihovo članstvo u svim međunarodnim organizacijama.

„Tajna je u dobroti, mudrosti, hrabrosti da se izdignemo iznad cinizma dnevne politike i da načinimo korak napred prema budućnosti. To je omogućila Igmanska incijativa koja je počela da deluje usred rata u BiH”, rekao je Josipović.

On je podvukao da su stabilnost i blagostanje BiH vitalni interes Hrvatske.

„Ujedinimo svoje ruke i glasove za evropsku BiH i evropski region”, rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je pozvao lidere regiona da ne odustaju od zajedničke budućnosti i ocenio da su problemi sa kojima se zemlje sada suocavaju prolazni.

„Moramo izvući pouke iz ratova koji su bili na ovim podrucjima”, kazao je Josipović i dodao da je veliki zadatak sadašnjih regionalnih lidera da učvrste mir i prihvate kompromise.

Josipović je naveo da međunarodna zejednica treba da pruži veću podršku civilnom društvu u zemljama bivše Jugoslavije.

Skupu u Sarajevu prisustvuju predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Po okončanju sesije učesnici skupa usvojiće zajedničku deklaraciju.

Beta

[objavljeno: 29/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.