Imamo dokaz! VSO znao za zakup satelita!

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imamo dokaz! VSO znao za zakup satelita!

Vrhovni savet odbrane SCG, koji su činili Svetozar Marović, Boris Tadić i Filip Vujanović, 2. juna 2005. usvojio odluku kojoj se Savetu ministara predlaže da zakupi satelit od izraelske firme

Vrhovni savet odbrane SCG, koji su činili tadašnji predsednici SCG, Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, Boris Tadić i Filip Vujanović, doneo je 2. juna 2005. ODLUKU >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kojom se dozvoljava zakup satelita od izraelske firme „Imidžset" (pogledajte faksimil). Zbog ovog dokumenta istraži sudija Vuk Tufegdžić odbio je 2008. godine da pokrene postupak protiv Prvoslava Davinića!
Press je juče objavio da je istraga protiv Davinića obustavljena na dan glavnog ročišta Srbije i izraelske firme pred Arbitražnim sudom u Londonu. A jedan od glavnih razloga zbog kog je Srbija izgubila spor vredan 37 miliona evra bio je da naša država priznaje sporni ugovor čim Davinića sudski ne goni!
Čemu služi satelit
Odluku VSO potpisao je Svetozar Marović, a u njoj se navodi da se „usvaja informacija o nacrtu ugovora sa korišćenje satelita zakupom sa kompanijom 'Imidžset internešenel'. VSO „predlaže Savetu ministara SCG da ugovori usluge 'Pristanak države na satelit', što bi omogućilo sve dozvole neophodne za korišćenje satelita od strane SCG kao kupca bez ograničenja"!
U odluci se navodi da će SCG u ovom ugovoru zastupati „Jugoimoport" (koji je potom odbio da potpiše ovaj ugovor, prim. aut) i nalaže se da se u ugovoru precizno definiše „zadatke satelita u interesima sistema odbrane, dozvole i ograničenja korišćenja u kriznim i posebnim situacijama od interesa za bezbednost zemlje".
Posle izbijanja afere „Satelit" pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu protiv Prvoslava Davinića zbog potpisivanja štetnog ugovora, a istragu je vodio sudija Vuk Tufegdžić (poznat po slučaju ubistva dvojice gardista u Topčideru). Međutim, Tufegdžić je dva puta odustajao od istrage, poslednji put u novembru 2008. godine, tako da optužnica protiv Davinića nikad nije podignuta.
Vuk Tufegdžić nije želeo da objasni zašto je odustajao od istrage protiv Davinića. On nije želeo ni da potvrdi, ali ni da demantuje da je odluka VSO razlog zbog kog je on nije želeo da goni Davinića.
- Ne bih to da komentarišem. Ali pozivam Prvoslava Davinića da konačno javnosti ispriča istinu o satelitu. Mislim da je krajnje vreme - kaže Tufegdžić.
Davinić: Moj ključni dokaz
Prvoslav Davinić kaže za Press da Odluka VSO iz maja 2005. predstavlja „ključni dokaz" kojim će se braniti.
- Činjenica je da u tom dokumentu ne piše da je odlučeno da se zakupi satelit, ali je ona od strateškog značaja jer dokazuje da su članovi VSO pristali da razgovaraju u pravcu zakupa satelita. Ne znam da li je istražni sudija Vuk Tufegdžić zbog ove odluke VSO 2008. godine obustavio istragu protiv mene, ali znam da je taj dokument dobio po službenoj dužnosti. Mislim da sa ovog dokumenta još nije skinuta oznaka tajnosti i zato sam ćutao o njemu - kaže Davinić.
On dodaje da nije dobio optužnicu koja je juče podignuta protiv njega, ali ističe da je spreman za suđenje.
- Sada kada su me oslobodili čuvanja tajne reći ću mnogo toga i verujte da će biti velikih iznenađenja. Odluka VSO biće moj ključni dokaz tokom odbrane - kaže Davinić.

„Blic", kabinet predsednika i Tadić
„Blic" je 16. maja objavio da bi trošak od 45 miliona evra zbog afere „Satelit" trebalo da plate Boris Tadić, Svetozar Marović, Filip Vujanović i Prvoslav Davinić. Davinić jer je potpisao štetan ugovor, a ostala trojica zato što ga nisu zaustavili „iako su kao članovi VSO bili upoznati sa detaljima o zakupu izraelskog satelita". Međutim, sutradan, 17. maja, „Blic" je objavio vest u kojoj kabinet predsednika Borisa Tadića demantuje da je odgovoran za aferu „Satelit".
- Predsednik Tadić nije upoznat sa detaljima ugovora niti je odgovoran, a nije imao ni zakonsku osnovu da bude upoznat, jer nije bio ni član Vlade Srbije ni Saveta ministara - navode u kabinetu, i podsećaju da je „predsednik Srbije kad god je tražio informaciju od bivše vlade, koju je vodio Vojislav Koštunica, bio uskraćen za informacije".
Tadić je 23. maja izjavio da odgovornost za zakup satelita nije na VSO, već na tadašnjoj Vladi Srbije i Savetu ministara. On je rekao da je VSO 2005. razmatrao mogućnost upotrebe satelitskih snimaka radi predviđanja eventualnih udara u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali ne i angažovanje satelita.
- Nije se radilo o angažovanju špijunskog satelita, već o mogućnosti korišćenja satelitskih snimaka kako bi se u realnom vremenu predvideli udari na srpske oružane snage i bezbednosne strukture. O svemu drugom VSO nije imao ni kapacitet, ni pravo da odlučuje, već samo vlade, u to vreme Savet ministara SCG i Vlada Srbije. Kakvi satelitski snimci i kakvo angažovanje, o tome je morala da odlučuje vlada, to jest VSO o tome uopšte nije govorio - rekao je Tadić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.