Fratini u Beogradu, da ohrabri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini u Beogradu, da ohrabri

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini istakao je danas u Beogradu da će njegova zemlja nastaviti odlučno da radi na tome da status kandidata za Srbiju bude i zvanično dodeljen u decembru, kao i da se ubrzo posle toga definiše datum za početak pregovora o članstvu.

"Veoma sam zadovoljan što sam baš danas u Beogradu, kada EK na pravi način potvrđuje i priznaje sve one napore koje je Srbija načinila", rekao je Fratini na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Kako je rekao Fratini, pregovori o članstvu će biti veoma zahtevni, ali korist od njih će biti velika, posebno za građane Srbije.

"Slažem se sa predsednikom (Borisom) Tadićem da je bitno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine koji bi doveo do rezultata. Ali, spremnost za to treba da iskaže i Priština", rekao je šef italijanske diplomatije na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim predsednikom.

Fratini je naglasio da je EK priznala velike rezultate koje je Srbija ostvarila do sada.

"Sve te reforme biće predmet pregovora Srbije i EU. Bitno je reći da je Srbija i pre definisanja datuma za početak pregovora postigla izuzetne i velike rezultate. To je njena zasluga i velika stvar", rekao je Fratini.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Fratini se posebno osvrnuo na izuzetno dobru ekonomsku saradnju i naglasio da više italijanskih kompanija izražava nameru da počne sa investiranjem u Srbiju zbog pozitivne klime koja postoji za investicije.

On je pomenuo "Fijat", kao najveću investiciju u Srbiji i prisustvo italijanskih banaka.

Tadić je, govoreći o bilateralnim odnosima, istakao da preovlađuje visok nivo razumevanja, visok nivo političkog dijaloga i izuzetna ekonomska saradnja.

"U poslednje četiri godine imali smo sjajne rezultate u ekonomskoj saradnji. Velike italijanske kompanije nastavljaju investiranje u Srbiji i ja očekujem da će taj proces biti nastavljen u mesecima i godinama ispred nas i želim da gospodinu Fratiniju zahvalim na njegovom ličnom doprinosu", rekao je Tadić.

Fratiniju uručen počasni doktorat

Italija će nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Brisela, rekao je Fratini na svečanosti u Rektoratu Beogradskog univerziteta, na kojoj mu je uručen počasni doktorat.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je, obraćajući se prisutnima u svečanoj sali Rektorata, izjavio da je Italija danas "blizak partner Srbije, značajan investitor i najglasniji podržavalac naše zemlje u evropskim forumima i evropskom procesu".

Dodeli počasnog doktorata Fratiniju prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, ministar kulture Predrag Marković i predstavnici diplomatskog kora, kao i akademske, naučne i kulturne javnosti.

Dolazak u Beograd visokog zvaničnika Italije, jedne od članica EU koje snažno podržavaju Srbiju na putu ka EU, poklapa se s danom kada Evropska komisija objavljuje izveštaj o napretku naše zemlje ka evropskim integrtacijama.

Fratini se jutros sastao s Đelićem, a treba da razgovara i s Jeremićem i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Više od 200 italijanskih kompanija u Srbiji

Fratini je, posle razgovora s Đelićem, na konferenciji za novinare podsetio na značajne pomake u reformama koje Srbija sprovodi, borbi protiv korupcije, saradnji s Haškim tribunalom i stvaranju dobrog poslovnog ambijenta.

Potpredsednik vlade Đelić rekao je da je danas veliki dan za evropski put Srbije i ukazao da je Italija jedan od ključnih partnera Srbije u ekonomskoj saradnji.

"Kada je poslednji put Fratini bio ovde, najavio je viznu liberalizaciju koja je postala stvarnost. Činjenica da je danas ovde može biti samo dobar znak", rekao je Đelić.

On je kazao da je Italija, uz Nemačku, glavni investitor u Srbiji, i podsetio da više od 200 italijanskih kompanija posluje u Srbiji, zbog čega je veoma važno to što su ekonomski pokazatelji u poslednjih nekoliko meseci u Italiji pokazali oporavak privrede.

Italijanski ministar naglasio je da Italija želi da postane vodeći investitor u Srbiji, ne samo u automobilskoj industriji već i u tekstilnoj i drugim privrednim granama.

Fratini je podsetio na značajno prisustvo italijanskih banaka na srpskom tržištu i izrazio zadovoljstvo što su one sve vreme poslovale stabilno i pored ekonomske krize.

Đelić je najavio da će predsednik Srbije Boris Tadić zajedno s Fratinijem saopštiti građanima odluku Evropske komisije o kandidaturi Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.