File: Vreme da se posvetimo Srbiji

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Vreme da se posvetimo Srbiji

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio da je vreme da EU ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo. Predsednik Boris Tadić, posle razgovora sa Fileom, rekao da Srbija želi da u najkraćem roku počnu pregovori o njenom članstvu.

Došlo je vreme da Evropska unija ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je komesar Evropske unije za proširenje Štefan File, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File dao je intervjuu agenciji Rojters u kome je rekao da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju ako se na odgovarajući način ne pozabavi pitanjem Kosova.

File ističe da zemlja kandidat koja ima neko nerešeno pitanje, odnosno konflikt, ne može da očekuje da joj bude dozvoljeno da se pridruži Uniji.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da postigne "potpunu saradnju" sa Haškim sudom i ako ne uhapsi Ratka Mladića, File je rekao da to treba da odluči tužilaštvo tog suda.

File je izrazio nadu da će odluka o prosleđivanju zahteva Srbije Evropskoj komisiji ubrzo biti doneta. On je, međutim, dodao da na putu Srbije u EU neće biti prečica nego da će se proces odvijati prema zaslugama.

Predsednik Tadić je, posle razgovora, rekao da Srbija želi da u najkraćem roku počnu pregovori o njenom članstvu u EU, ali ne želi da u procesu evropske integracije napreduje na veštački način jer članstvo u EU treba da formalizuje suštinsko poboljšanje života građana.

Srbija će nastaviti dijalog sa svim evropskim institucijama i svih 27 zemalja članica "verujući da u jednom ubrzanom tempu, ali ne sa namerom da preskočimo ili zaobiđemo prirodne faze procesa učlanjenja, konačno možemo doći, do kraja sledeće ili početka 2012. godine do pregovra o članstvu", rekao je Tadić.

Evropski komesar File je razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićim. Posle razgovora je konstatovano je da je Srbija učinila značajan napredak u oblasti evropskih integracija.

File je istakao da je očigledan progres ostvaren u oblasti unutrašnjih poslova, ističući posebno viznu liberalizaciju i značajnu ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova u tom procesu.

Ministar Dačić je upoznao Filea sa napretkom u oblasti unutrašnjih poslova u prethodnom periodu i istakao spremnost Srbije za nastavak saradnje sa institucijama EU.

Na sastanku je istaknuto da će, u predstojećem periodu, za institucije EU od posebne važnosti biti regionalna saradnja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlada posvećena evropskim integracijama

Štefan File je posetu Beogradu počeo susretom sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, koji je informisao evropskog komesara o sprovedenim reformama u sistemu odbrane i planovima za uključivanje Vojske Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

File je pozdravio unapređenja regionalne saradnje država Zapadnog Balkana, kao doprinos poboljšanju sveukupne bezbednosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Posle razgovora sa Ivicom Dačićem, File se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Premijer Cvetković je preneo evropskom komesaru da će Vlada Srbije nastaviti aktivnosti vezane za produbljivanje regionalne saradnje, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i saradnju sa Haškim tribunalom.

Cvetković je istakao da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena procesu evropske integracije i izrazio očekivanje da će Savet ministara EU "u što skorije vreme razmatrati zahtev Srbije za sticanje statusa kandidata".

File je istakao da je EU svesna da je Srbija učinila značajan napor u cilju dostizanja evropskih standarda i sprovođenju reformi i da će Evropska komisija i dalje pružati Srbiji svu neophodnu pomoć na putu približavanja EU.

Pozitivna klima za aplikaciju Srbije

Pred Fileov dolazak, predsednik Srbije je izjavio da je u Evropskoj uniji stvorena pozitivna klima za aplikaciju Srbije.

"Naš cilj je da što pre dobijemo status kandidata i datum za početak pregovora o članstvu u Uniji. Ja, naprosto, mislim da je to nezaobilazan cilj za svaku vladu od sada dok ne postanemo članica EU", rekao je Tadić.

Štefan File je juče u Briselu razgovarao sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, istakavši posle tog sastanka da će u Beogradu razgovarati o narednim koracima pošto Evropska komisija dobije zeleno svetlo za izradu mišljenja o srpskom zahtevu za članstvo u EU.

File je, istovremeno, izrazio nadu da će konsenzus o kandidaturi Srbije biti postignut do narednog sastanka Saveta EU, u oktobru.

U Briselu je, ranije, na ministarskom sastanku, najavljeno da će zahtev za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu u oktobru, kada se održava sastanak Saveta EU za opšte poslove.

Belgijski ministar spoljnih poslova Steven Vanakere je naglasio da je upućivanje srpske aplikacije Evropskoj komisiji plod rada "koji su učinile ne samo 27 država članica EU, nego i predsednik Srbije, u naporima da se dođe do usaglašene rezolucije o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu koja je prihvatljiva za sve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.