Fijat: Krajem 2009. plan za Zastavu

Izvor: B92, Tanjug, 13.Nov.2009, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat: Krajem 2009. plan za Zastavu

Beograd -- Predsednik protestnog odbora Advokatske komore Srbije Slavko Jelovac najavio je da će, ukoliko ne bude ukinuto uvođenje fiskalnih kasa, advokati obustaviti rad.

Takva odluka bi bila predložena Skupštini Advokatske komore Srbije, a od kada će biti obustavljen rad, zavisiće od pregovora i biće odlučeno na predlog upravnog odbora, rekao je Jelovac.

Štrajk advokata proteklih dana je dao rezultate i nije tačno da advokati žele da izbegnu obaveze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego da je reč o pokušaju da se "na mala vrata" advokatura stavi pod kontrolu, rekao je on, dodajući se advokati samo bore za nezavisnost profesije. Jelovac je istakao da advokati, prema propisima, imaju punomoćje za zastupanje klijenata i da svaka stranka može da dobije potrebni račun.

On smatra da bi se fiskalnim kasama na "zaobilazan" način ugrozila nezavisnost advokature, jer bi svaki "neposlušni" advokat mogao doći u situaciju da mu finansijski inspektor bez obrazloženja zatvori kancelariju na 60 dana.

Jelovac je naveo da nigde u Evropi ne postoje fiskalne kase u oblasti advokature i da u našoj zemlji svi advokati i bez fiskalnih kasa plaćaju porez, a da "siva ekonomija" može da se suzbije i na drugi način. On je najavio dolazak i predstavnika evropske asocijacije u oblasti advokature i spremnost Advokatske komore za razgovore, ističući da je "zamena teza" da advokati žele da izbegnu svoje obaveze i da je potrebno urediti način plaćanja poreza.

Inače, advokati su okončali trodnevni štrajk upozorenja. Prethodna tri dana, rad je obustavilo preko sedam hiljada advokata u Srbiji, zbog čega je više stotina suđenja i istražnih radnji odloženo što na njihovu molbu, što po zakonu koji u određenim delovima krivičnog i pretkrivičnog postupka nalaže obavezno prisustvo advokata, odnosno branioca okrivljenog.

Ministarstvo trgovine koje je predlagač sporne uredbe nije se još eksplicitno izjasnilo o zahtevima advokata, dok je Ministarstvo pravde podnelo usmenu inicijativu da se preispita odredba o uvođenju fisklanih kasa u advokaturu, jer takav način naplate usluga ne postoji ni u jednoj državi Evropske unije. Inače, prethodnih dana štrajk advokata su ocenili neosnovanim i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, kao i državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Fiat

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Fijat" do kraja decembra objavljuje planove za Kragujevac

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Nov.2009, 20:45

Generalni direktor "Fijat grupe" Serdjo Markione saopštio je danas da će ta kompanija do kraja decembra objaviti svoje planove za fabriku u Kragujevcu. "Zahvaljujemo predsedniku Tadiću i njegovoj administraciji zbog toga što nam pružaju trajnu podršku i što su pokazali strpljenje omogućivši...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Markione: Planovi do kraja decembra

Izvor: Danas, 13.Nov.2009

- Serđo Markione, generalni direktor Fijat grupe saopštio je juče da će ta kompanija do kraja decembra objaviti svoje planove za fabriku u Kragujevcu. „Zahvaljujemo predsedniku Tadiću i njegovoj administraciji zbog toga što nam pružaju podršku i što su pokazali strpljenje omogućivši Fijatu...

Nastavak na Danas...

Serđo Markione najavio objavljivanje plana za Zastavu do kraja godine

Izvor: AutoBrief.com, 13.Nov.2009

Generalni direktor "Fijat grupe" Serđo Markione kaže da će ta kompanija do kraja decembra objaviti svoje planove za fabriku u Kragujevcu. "Fijat" bi trebalo i da utvrdi dinamiku ulaganja 800 miliona evra u fabriku u Kragujevcu do 2011. godine, kada bi trebalo da počne proizvodnja potpuno novog ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.