FIĆA ODUŠEVIO TADIĆA I ŽENEVU

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIĆA ODUŠEVIO TADIĆA I ŽENEVU

Predsednik Srbije rekao da se naša zemlja nalazi na svetskoj mapi proizvođača automobila

ŽENEVA - Novi model "fijata 500 L", koji je na Sajmu automobila u Ženevi doživeo svetsku premijeru, oduševio je prisutne, među njima i predsednika Srbije Borisa Tadića, kada se u glamuroznoj predstavi pojavio na platformi, javljaju specijalni izveštači >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kurira iz Ženeve.

Italijani su odmah naglasili da je automobil napravljen u Srbiji, dodajući da se pravi u fabrici poslednje generacije, sa strašću u srpskom gradu - Kragujevcu.

Predsednik Tadić je rekao da se Srbija nalazi na svetskoj mapi proizvođača automobila.

"Ovo je šansa za sve naše ljude da se približe najmodernijoj tehnologiji, nauče nova dostignuća i prenesu znanje u Srbiju. Prvi utisak je izvanredan jer se Srbija nalazi na svetskoj mapi proizvođača automobila. Ovo za Srbiju znači novih 1,5 milijardi evra i to kroz direktan izvoz. To će značajno popraviti finansijski rejting naše zemlje. Do kraja meseca razgovaraćemo i sa novim potencijalnim proizvođačima automobila", izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić na štandu "Fijata".

"Vraćamo se, ne samo "fići", vraćamo se i projektu "jugo Amerika. Kad bismo imali deset ovakvih investicija, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja i zato nastavljamo. Danas ćemo u Ženevi razgovarati i sa drugim poznatim proizvođačima automobila", rekao je Tadić i naglasio da će novi "fijat 500L" biti izvožen i u SAD.

Na Sajmu u Ženevi prisustvovao je i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je izjavio da pored 1,5 milijardi evra od izvoza očekuje se još milijarde od izvoza komponenti.

"To će značajno doprineti razvoju metalskog kompleksa u Srbiji. Ovo je novi početak naše auto-industrije. Model "500 L" je namenjen za svetsko i tržište EU, ali je prilično skup za srpsko zbog čega bih savetovao da vlada subvencioniše kupovinu vozila", rekao je Dinkić.

Ceremoniji su, osim predsednika Tadića, prisustvovali ministar ekonomije Nebojša Ćirić, gradonačelnik Kragujevca Verko Stevanović, bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić.

Mladen Radulović i Milan Lađević

Fotogaleriju možete pogledati ovde

Srpski fića predstavljen u Ženevi

Luksuzni model 500 L

Novi model dugačak je 414 centimetara i visok 178 cm, međutim uživo izgleda subjektivno gabaritnije. Uz najvišu lestvicu koju je doneo italidizajn vidljivo je da je reč o luksuznom modelu. Upada u oči izuzetno velika ponuda prostora, dok Italijani naglašavaju da je najprostraniji automobil u klasi.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.