Izvor: Danas, 02.Mar.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve liste

Politički je mnogo delovalo verovatnije da će proevropski opozicioni blok izaći u dve kolone. Cela prethodna predistorija govorila je u tom pravcu. Jer, jesenas kada je obznanjeno da je formiran savez Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, prvi je najteže kritike na njihov račun javno izneo Bojan Pajtić.

 U oktobru je Pajtić za Danas izjavio da ne veruje u izborno opredeljenje stranaka koje se pred izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sete da su opozicija. U januaru je ipak, u sedištu DS, dočekao Tadića i Jovanovića, čime je u javnosti podgrejana polemika da li DStreba da se uključuje u nove i neizvesne opozicione saveze. Ili, pak treba da rehabilituje, odnosno reujedini i samopročisti, kako to tvrde Dragoljub Mićunović i poneki stariji članovi-osnivači.

Potom je održan drugi sastanak, u sedištu LDP, na koji Pajtić nije otišao zbog puta u Brisel, i kome je prisustvovao Mićunović. Od tada pa nadalje, iz pravca LDP više, a iz Tadićevog nešto manje, ka medijima se širio žestok spin o svakodnevnim kontaktima, dogovaranju, i uopšte radu na trojnom savezu. Jer, tvrdilo se, sadašnji Pajtićevi saveznici - lokalni lideri i nekadašnji čelnici DS sa svojim pokretima, imaju zahteve prema DS, koji nisu ništa manji nego LDP-SDS. Potezana je i strategija za budućnost - odnosno to da će savez DS-LDP-SDS prerasti u političku organizaciju, koja će pobednički nastupiti na predsedničkim izborima 2017. sa jakim kandidatom, i tako dalje...

Vrhunac čitavog tog pritiska je i objava preko društvenih mreža da je dogovor postignut, čiji je antiklimaks u Pajtićevoj izjavi medijima da nema ništa od jedne liste, sugerisao da je u poslednjem trenutku došlo do njegovog predomišljanja. Međutim, u vrhu DS uporno su sve vreme tvrdili da je stranka protiv saradnje sa Tadićem pre svega, ali i sa Jovanovićem. I da čak, i da bude postignut neki sporazum, jednostavno ga neće izglasati Glavni odbor ili Predsedništvo DS.

Gledano za opoziciono biračko telo, dve kolone predstavljaju fer način da se nastupi. Prvo zato što se izbori ne održavaju u kontekstu u kakvom su se održavali u vreme Slobodana Miloševića, ma koliko da vlast SNS sadrži autoritarne elemente. Drugo, posle Miloševića sve opcije su imale svoje vreme na vlasti. Građanima, u tom smislu, situacija treba da je na opozicionom polu preglednija, a Pajtić svakako ima šansu da nastupi čisto, bez tereta koalicije sumnjivih namera. I da, zavisno, od toga kako prođe na izborima, skroji strategiju opozicionog i daljeg političkog delovanja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.