Dodik odlikovao Tadića

Izvor: B92, 09.Jan.2012, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik odlikovao Tadića

Banjaluka -- Predsedniku Srbije Borisu Tadiću uručen je Orden RS na lenti povodom 20 godina postojanja Republike Srpske.

Ukazom predsednika RS Milorada Dodika odlikovani su i bivši predsednici Srpske i veći broj crkvenih velikodostojnika i građana.

Tadić je rekao da odlikovanje predstavlja obavezu da saradnja sa obe strane Drine bude sve plodotvornija. "Obaveza je da tu saradnju činimo plodotvornom za dobro građana i svih ljudi. Ta saradnja treba da povezuje ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo srpski narod, već sve narode i ljude dobre volje", istakao je on.

On je poručio da politika nasilja i radikalnih etnocentričnih i klerikalnih aspiracija na račun drugog mora da bude zauvek odstranjena sa ovih prostora, ali da srpski narod, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, ima legitmno pravo da brani svoje legitimne interese.

Tadić je na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom proslave 20 godina od osnivanja RS, rekao da je ona stvorena kao zajednica u kojoj srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet, poštujući interese i identitet druga dva konstitutivna naroda.

Osim Tadića, odlikovani su i bivši predsednici Srpske Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić. Orden su dobili i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

„Rat ostaje opomena svima nama po svojoj tragici i žrtvama kako naše balkanske političke i verske sukobe i omraze moramo rešavati mirnim putem, strpljivim dijalogom i pregovorima, poštujući legitimne demokratske interese ljudska i kulturna prava svih strana u sukobu", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, narodi regiona od EU mogu dobiti podršku za mirno prevazilaženje međusobnih sporova, ekonomski i politički razvoj i ostvarenje demokratskih vrednosti i standarda. „Samo tako možemo biti stabilni i samo tako možemo biti narod usmeren ka razvoju i prosperitetu i samo tako može biti ostvaren zajednički strateški cilj - politički stabilna i ekonomski jaka RS", rekao je Tadić.

On je poručio da je Srbija svesna svih obaveza i prava koja proističu iz Dejtonsko-pariskog sporazuma, koji predviđa mogućnost specijalnih paralelnih veza sa RS, i poručio da će Srbija uvek biti tu kada treba iskazati soliarnost sa narodom RS.

„Mi delimo isto istorijsko i kulturno nasleđe i istu viziju budućnosti u miru i prosperitetu za naše građane i nastojimo da zajedničkim naporima sa našim susedima i okruženjem podelimo tu viziju i onaj sistem vrednosti koji će ubrzati modernizaciju i razvoj naših zemalja", rekao je Tadić.

Srbija će, kako je poručio, nastaviti da kao garant Dejtonskog sporazuma, podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, i postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao i rešenja za koja postoji konsenzus unutar BiH.

„Kao što u svakoj prilici insistiramo na odbrani prava svih drugih naroda na prostoru zapadnog Balkana, tako nikada nećemo odustati ni od odbrane legitimnih interesa srpskog naroda gde god on živi", kazao je Tadić.

Tadić je svečanu besedu završio porukom da RS može računati na pomoć i podršku Srbije i u budućim decenijama, kao što je mogla i u proteklih dvadeset godina.

Politika Srbije je, kako je naglasio, duboko ukorenjena u miru i razvoju i za cilj ima prevazilaženje tragičnih konflikata iz prošlosti.

Dodik je napomenuo da su odlikovanja znak zahvalnosti i priznanja RS, za sve što su učinili za dobrobit svih građana u RS, BiH i regionu.

„Oni su radom i životom, svako na svoj način, doprineli razvoju i afirmaciji Republike Srpske, učvršćivanju mira, te rezultatima i dostignućima značajnim za širu društvenu zajednicu", rekao je on.

Dodik je naglasio da su odlikovani doprineli razvoju političkih i privrednih odnosa, kulture, sporta, te jačanju svesti naroda. Odlikovanja su, po njegovim rečima, čin zahvalnosti, pažnje i poštovanja, ne samo predsednika Republike Srpske, nego i najviših institucija i građana.

„Iskreno vam hvala na posvećenosti našim zajedničkim ciljevima i doprinosu na ostvarivanju vizije Republike Srpske i mira, slobode i demokratije", rekao je Dodik i istakao da dela odlikovanih govore mnogo više od reči.

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uručen je Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Dodiku je odlikovanje uručio ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Svečanost dodele odlikovanja održana je u Palati Republike u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića, patrijarha srpskog Irineja, ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, potpredsednika Srpske Emila Vlajkija i Enesa Suljkanovića, premijera Aleksandra Džombića, ministara u Vladi Srpske, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Svečanosti su prisustvovali i član Predsedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, predsednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, sveštenstvo SPC, ruska i srpska delegacija, te brojne druge zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života RS i BiH.

U centru Banjaluke od jutros je obustavljen saobraćaj, a na ulicama je povećan broj policajaca.

Obeležavanje Dana Republike Srpske počelo je liturgijom, koju je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej. Poglavaru SPC ovo je prva poseta Banjaluci.

Udruženja žrtava: RS nastavlja Karadžićevu i Mladićevu politiku

Obeležavanje dana Republike Srpske nije prošlo bez različitih političkih ocena u Bosni i Hercegovini. Dok se ovaj datum u Republici Srpskoj smatra istorijskim, istoričari, udruženja žrtava i organizacije za zaštitu ljudskih prava u Federaciji BiH ocenjuju kako je njegovo obeležavanje samo po sebi nastavak politike Radovana Karadžića, Ratka Mladića i njihovih saradnika.

Vlasti u Banjaluci proslavljanjem ovog datuma, kako se može čuti u Federaciji, preuzimaju teško nasleđe zločina i genocida, jer se celi politički i vojni vrh, koji je pre dvadeset godina proglasio Republiku Srpsku, našao u Hagu.

Dolazak visoke političke i verske delegacije iz Beograda na svečanost u Banjaluku pojedini krugovi u Sarajevu takođe shvataju kao svojevrsnu političku poruku, odnosno očitovanje Srbije ne samo o odnosu prema Bosni i Hercegovini, nego i prema bliskoj prošlosti ovih prostora.

Proslava ovog datuma po scenariju vladajuće garniture podelila je i političke stranke u samoj Banjaluci. Srpska demokratska stranka oštro je reagovala na ocenu visokog funkcionera Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajka Vasića da se treba preispitati istorijska uloga Radovana Karadžića.

U SDS-u smatraju kako je to pokušaj prekrajanja istorije i nastojanje da se kriminalizuje proces nastanka tog entiteta. U isto vreme, Srpskoj demokratskoj stranci se, kako kažu, nastoji oduzeti odlučujuća uloga u formiranju Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH je na današnji dan pre dve decenije u Sarajevu donela Deklaraciju o proglašenju RS. Skupštine srpskog naroda BiH osnovana je godinu dana ranije.

Od 1988. godine administrativni, politički i ekonomski centar RS je u Banjaluci. RS je po državnom uređenju parlamentarna republika. RS, kojoj je Dejtonom pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih.

"Republika Srpska je Pijemont srpstva"

Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Republika Srpska opstala i posle 20 godina svog postojanja i da predstavlja „Pijemont srpstva".

Dačić je rekao da RS predstavlja „prvi srpski entitet u istoriji sa leve strane Drine", dodajući da Srbija ima duboki nacionalni i državni interes da razvija specijalne i paralelne veze sa njom u svim oblastima.

„RS je, nažalost, stvarana tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije i kapitalizovala je svoje postojanje Dejtonskim sporazumom", rekao je Dačić novinarima posle svečanog prijema kod predsednika RS povodom Dana republike i krsne slave – Svetog arhiđakona Stefana.

Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da rukovodstvo i građani RS podržavaju kosovske Srbe.

„U više navrata su pružili moralnu i materijalnu podršku i zajedno sa nama proživljavaju naše probleme", rekao je Nedeljković na svečanom prijemu.

Prema njegovim rečima, ponekad je razumevanje Srba iz RS za probleme kosovskih Srba veće od onog koji imaju Srbi iz Srbije.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.