Đanfranko Fini u Beogradu

Izvor: RTS, 10.Maj.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đanfranko Fini u Beogradu

Odnosi Srbije i Italije su na visokom nivou, ocenili predsednik Srbije Boris Tadić i Đanfranko Fini. Italijanski parlament spreman da bude prvi koji će ratifikovati SSP, što je važna podrška Srbiji na putu ka EU, izjavio Fini.

Predsednik Poslaničkog doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini boravi u poseti Srbiji, tokom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Posle razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đanfranka Finija sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem zajednički je ocenjeno da su bilateralni odnosi Srbije i Italije na visokom nivou. Tadić je Finiju zahvalio na jasnoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije.

Prethodno je Đanfranko Fini je razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o ekonomskoj saradnji dve zemlje i procesu evrointegracije Srbije.

"Evropske integracije i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta su glavni spoljnopolitički prioriteti Srbije", izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković tokom susreta sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Italije Đanfrankom Finijem.

Fini je naglasio da je italijanski Parlament spreman da bude prvi parlament koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da je takva podrška Italije važna na putu Srbije ka EU.

Na sastanku je konstatovano da Srbija i Italija imaju visok stepen ekonomske saradnje i da će se ona dodatno unapređivati što aktivnijim učešćem Italije u regionalnim projektima u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetskog sektora.

Ranije danas Fini je razgovrao s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Predsednik Poslaničkog doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini izjavio je da je Srbija deo Evropske unije i da Unija treba što pre da primi zemlje Balkana u članstvo, naglasivši da je parlament Italije spreman da prvi ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom kada za to dođe vreme.

Srbija deo EU, geografski i kulturološki

"Srbija je deo EU i u geografskom i u kulturološkom smislu i neophodno je da Unija što pre zaokruži svoju mapu i da na nju uključi zemlje Balkana", rekao je Fini posle razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, kojim je počeo posetu Srbiji.

Italijanski parlament je, prema njegovim rečima, spreman da bude prvi parlament neke evropske zemlje koji će, kada za to dođe vreme, ratifikovati SSP, koji je veoma važan korak na evropskom putu Srbije.

Fini je predsednici srpskog parlamenta preneo prijateljske pozdrave članova parlamenta Italije i italijanskog naroda, ističući da je Italija učinila sve što je mogla da Srbiji pomogne na putu ka EU.

"Italija je ubeđena da su razlozi Srbije na putu ka EU istiniti i da Evropa treba da pošteno razmotri te razloge, kao i da ne sme da primenjuje dvostruke aršine u odnosu na zemlje koje žele da uđu u EU", istakao je Fini.

Prema Finijevim rečima, kada Srbija bude ušla u EU odnosi Beograda i Rima postaće još čvršći i to će biti "među najčvršćim odnosima koje Italija održava sa bilo kojom drugom članicom EU'.

Odlična saradnja srpskih i italijanskih institucija

Fini je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na, kako je rekao, odličnoj saradnji koje srpske institucije na svim nivoima imaju sa italijanskim na suzbijanju kriminala i pohvalio zakone i aktivnosti srpske policije na tom polju.

Đukić Dejanović je rekla da 131 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije treba da bude obavezujuće za intenziviranje svih oblika saradnje dveju zemalja, kako na političkom i ekonomskom planu, tako i na polju parlamentarne saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije je Finiju, u ime poslanika, zahvalila na ogromnoj podršci i razumevanju koje Italija pruža Srbiji na putu ka EU.

Prema njenim rečima, u jednočasovnom razgovoru sa gostom iz Italije razmenjena su iskustva dva parlamenta i dogovoreni konkretni oblici saradnje skupštinskih tela.

"Ovo je bio susret dvoje kolega koji sa različitih aspekata rešavaju slične probleme građana zemalja u kojoj se zakonodavna aktivnost trudi da obezbedi ambijent za njihov bolji život i u tom smislu sam gostu iz Italije dočarala politički ambijent, ciljeve državne politike, a bilo je reči i o mogućim reperkusijama svetske ekonomske krize na Srbiju", rekla je Đukić Dejanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.