Desničari najavili mirne proteste zbog Tadićevog dolaska u Vukovar

Izvor: Blic, 28.Okt.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desničari najavili mirne proteste zbog Tadićevog dolaska u Vukovar

Predsednik desničarske Hrvatske stranke prave (HSP) i poslanik u Saboru Daniel Srb najavio je danas da će ta stranka organizovati mirne proteste širom zemlje povodom najavljene posete predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj i Vukovaru.

On je na konferenciji za novinare rekao da HSP od Tadića traži izvinjenje a ne žaljenje za počinjene zločine, odnosno priznavanje odgovornosti za politiku koju su vodili Tadićevi prethodnici.

Komentarišući najavu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će Tadić prilikom posete Vukovaru obići Ovčaru i Paulin Dvor, mesta stradanja Hrvata i Srba, Srb je ocenio da je stavljanje na isti nivo Vukovara i Paulin Dvora poraz hrvatske diplomatije.

"Žalimo zbog svih nevinih žrtava bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Srb, ocenivši, međutim, da je Paulin Dvor "bio eksces, a ne pravilo".

On je naveo da su za ubistvo 18 civila srpske nacionalnosti u Paulin Dvoru 1991. podignute optužnice, dok za zločine u okolnim selima nije podignuta nijedna.

Povodom najavljene posete Borisa Tadića Vukovaru tokom idućeg meseca oglasila se i HSP "Dr. Ante Starčević" koja je u saopštenju ocenila da ta poseta nije organizovana u pogodnom trenutku, jer se tokom novembra cela Hrvatska priseća ratnih događaja iz 1991.

U saopštenju vukovarskog odbora te stranke navodi se da Tadićeva poseta "ima tendenciju izjednačavanja žrtava Domovinskog rata i agresora". Iz te stranke očekuju da će Tadić tokom posete Ovčari "zatražiti oproštaj u ime svojim sunarodnika koji su počinili stravične zločine nad nevinih hrvatskim braniocima i civilima".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.