Dejanović: Dan državnosti dan Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Dan državnosti dan Srbije

BEOGRAD, -

Na Dan državnosti Srbije, 15. februara, biće održan niz značajnih susreta i manifestacija u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Krušedolu i Beogradu, koje će podsetiti na tradiciju i to će biti dan Srbije, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Završetak manifestacije biće u Domu Narodne skupštine, gde će se obratiti i predsednik Srbije Boris Tadić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a skupu će, pored zvaničnika države, prisustvovati i diplomatski kor, rekla je Đukić Dejanović Tanjugu.

"Biće to poruka koja treba da stigne do duša naših građana, jer ćemo tada promovisati dan Srbije, koji smo do sada negovali na različite načine", dodala je predsednica skupštine.

Dan ranije, 14. februara, predviđeno je da đaci osnovnih i srednjih škola prvi čas posvete negovanju sećanja na bogatu tradiciju, koja je i izvor potrebe za Danom Srbije, a ujedno je i Dan vojske, dodala je Đukić Dejanović.

Predstavljanje državnih simbola

Prema njenim rečima, na izložbama, koje će biti istovremeno otvorene u četiri grada, biće predstavljeni svi državni simboli - zastave, ordenje i originali ustava, od Sretenjskog, tokom perioda kneževine i kraljevine Srbije.

Izložba orginalnih ustava biće postavljena u Kragujevcu, jer je, dodala je Đukić Dejanović, koja će je otvoriti, Sretenjski ustav "vezan" za Šumadiju i Kragujevac.

"Biće to posebno zadovoljstvo videti šta naša tradicija u pogledu državotvornosti, a simbolizuju je ustavi, kroz šest orginalnih ustava može da poruči budućim generacijama", rekla je ona.

Đukić Dejanović je dodala da otvaranje te izložbe prati posebno osećanje pripadanja Srbiji.

"To jeste poseban, svečani čin, ali i posebna poruka za buduće generacije - gde se Srbija znanjem čuva. Znanjem, koje se ugrađuje u taj osnovni akt, koji reguliše pravni život svake države", naglasila je presednica parlamenta.

Na izložbi Arhiva Srbije "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" u Kragujevcu prvi put će se pred očima javnosti naći originali svih šest ustava iz tog perioda.

Izložba će, pored razvoja ustavosti u Srbiji u 19. i početkom 20. veka, predstaviti i izgradnju moderne države, od borbe za autonomiju u okviru Otomanskog Carstva i želje za uređenjem državnih osnova, do uspostavljanja nezavisne države sa parlamentarnom vladavinom.

Ustavi za posetioce

Posetioci će moći da vide: Sretenjski ustav, donet 2./14. februara 1835. godine; Turski ustav, izdat od Porte u obliku sultanskog Hatišerifa 10./22. decembra 1838. godine; Namesnički ustav, donet 29. juna/11. jula 1869. godine; Ustav Kraljevine Srbije, donet 22. decembra 1888./3. januara 1889. godine - prvi Ustav Srbije kao nezavisne države, Aprilski ustav, oktroisan 6./19. aprila 1901. godine; Ustav Kraljevine Srbije, donet 5./18. juna 1903. godine.

Na izložbi "Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije" u Novom Sadu biće predstavljeni reprezentativni primerci iz kolekcije Vojnog muzeja, sa ciljem da se prikaže razvoj domaćih odlikovanja od sredine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata (od prvoustanovljene Medalje za privrženost kojom je knez Miloš odlikovao svoje pristalice nakon povratka na presto do odlikovanja kojima je kralj Petar I nagradio zaslužne učesnike oslobodilačkih ratova).

Istorijski muzej Srbije postaviće u Valjevu reprezentativnu izložbu pod nazivom "Vladarske insignije", a postavku će činiti predmeti od izuzetnog značaja za državnu i nacionalnu istoriju Srbije u njenoj novovekovnoj istoriji.

Vladarske insignije čine kruna, plašt, skiptar, orb i kopča za plašt, a izrađene su za čin krunisanja kralja Petra I Karađorđevića. Kralj Petar I je krunisan 8. septembra 1904. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a miropomazan 25. septembra 1904. godine u manastiru Žiča.

Izložba "Srpske zastave iz perioda Prvog svetskog rata", koja će biti priređena u Nišu, organizovana je u saradnji sa Vojnim muzejom, pred javnost će izneti kopije 51 pukovske zastave, kao i jednu originalnu, pod kojima je Srpska vojska izvojevala slobodu u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Predstavljanje zastava

Biće predstavljeno i još pet originalnih zastava dobrovoljačkih jedinica iz Amerike i Kanade, više odlikovanja kojima su bile nagrađene jedinice za ratne zasluge, kao i tri diplome o dodeli pukovskih zastava. Sve to pratiće fotografije o dodeli zastava pukovima 1911. godine, motivi sa njihovog ratnog puta, kao i kopije portreta kralja Petra I i regenta Aleksandra, rad slikara Vsevolda Guljeviča.

Izložba pod nazivom "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" biće postavljena u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, u periodu između 14. i 22. februara, izložba "Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije" biće postavljena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u periodu između 14. i 22. februara.

Izložba pod nazivom "Srpske vladarske insignije" biće postavljena u Narodnom muzeju u Valjevu, u periodu između 15. i 22. februara, a izložba pod nazivom "Srpske zastave iz perioda Prvog svetskog rata" biće postavljena u Galeriji Narodnog muzeja u Nišu, u periodu između 15. i 22. februara.

Ulaz na izložbe će, kako je predviđeno programom koji je u četrtak usvojila Vlada Srbije, biti besplatan.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.