Dejan Šoškić novi guverner NBS

Izvor: Politika, 28.Jul.2010, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Šoškić novi guverner NBS

BEOGRAD – Skupština Srbije razrešila je dosadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića i za novog guvernera izabrala profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu i eksperta za finansijska tržišta Dejana Šoškića.

Jelašić je podneo ostavku iz ličnih razloga 23. marta, a predsednik Srbije Boris Tadić kao kandidata za guvernera predložio je Dejana Šoškića, dosadašnjeg predsednika Saveta NBS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Šoškić, koje je rođen u Beogradu 1967. godine, diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.

Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD.

Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta na univerzitetima bio je u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.

Šoškić je bio specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta NBS (2003-2004).

Autor je knjige „Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi” i koautor knjiga „Finansijska tržišta i institucije”, „Ekonomska statistika” i „Berzanski pojmovnik”.

Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji.

Tanjug

objavljeno: 28/07/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejan Šoškić novi guverner NBS

Izvor: Večernje novosti, 28.Jul.2010

Radovan Jelašić razrešen sa funkcije guvernera NBS, a za novog guvernera izglasan profesor Ekonomskog fakulteta i ekspert za finansijska tržišta

Nastavak na Večernje novosti...

Dejan Šoškić novi guverner NBS

Izvor: Glas javnosti, 29.Jul.2010, 07:08

BEOGRAD  - Skupština Srbije izabrala je Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS), a poslanici su glasali i o prestanku funkcije dosadašnjeg guvernera Radovana Jelašića, javlja RTS...Jelašić je 23. marta 2010. podneo ostavku na mesto guvernera NBS iz, kako je naveo, ličnih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.