Danijeli dolazi u Srbiju

Izvor: RTS, 29.Mar.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Danijeli" dolazi u Srbiju

Republika Srbija, Grad Šabac i kompanija "Danijeli" potpisali Memorandum o razumevanju. Konkurencija za privlačenje investitora je nemilosdrna, ali Srbija uspeva da pobeđuje, rekao predsednik Srbije Boris Tadić.

Italijanska kompanija "Danijeli", jedan od tri najveća svetska proizvođača opreme i proizvodnih linija za industriju gvožđa i čelika, planira da izgradi čeličanu u Šapcu. Memorandum o razumevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisali su predstavnici Republike Srbije, Grada Šapca i italijanske kompanije "Danijeli".

Investicija vredna oko 500 miliona evra podrazumeva izgradnju čeličane u industrijskoj zoni u Šapcu, a zaposlenje u njoj naći će oko hiljadu radnika.

Memorandum su, u prisustvu predsednika Borisa Tadića, potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, operativni direktor kompanije "Danijeli" Franko Alceta i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Tadić je zahvalio italijanskoj kompaniji što je izabrala Srbiju kao mesto gde će investirati, ističući da je konkurencija za privlačenje investitora nemilosdrna, ali da Srbija uspeva da pobeđuje.  

Nakon potpisivanja Memoranduma, predsednik Srbije istakao je da taj dokument daje jasne smernice i da će Vlada Srbije i lokalne vlasti u Šapcu učiniti sve da investicija bude realizovana.

"Imamo potpuno jasnu viziju ekonomskog razvoja Srbije i svesni smo da moramo da ga realizujemo u teškim okolnostima, kada se smanjuje privredni rast većine evropskih zemalja. Ali, i u tim okolnostma mi moramo da unapredimo ekonomski razvoj Srbije i to se može obezbediti samo ovakvim investicijama", konstatovao je Tadić.

Predsednik Tadić istakao je da će, zbog ekonomske sitacije u svetu, biti neophodno da se nova Vlada Srbije formira odmah nakon predstojećih izbora i da donese neke sistemske mere kako bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit i pospešio rast domaće ekonomije.

Najznačajniji nacionalni interesi, kako je upozorio, ne mogu se odbraniti bez ekonomskog rasta, koji je uslov i uspeha u nastavku procesa evrointegracija i uspeha politike Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o detaljima buduće investicije "Danijelija", Tadić je precizirao da ona nema nikakve veze sa železarom u Smederevu, jer je reč o proizvodnji potpuno druge vrste čeličnih proizvoda, koji će biti namenjeni kako izvozu tako i domaćim kompanijama kakva je "Fijat automobili Srbija".

Dolazak "Danijelija" bi, kako je istakao, bio značajan ne samo zbog velikog broja radnih mesta, već i zbog činjenice da bi ta kompanija u Srbiju donela najsavremenije tehnologije i dala značajan doprinos smanjenju spoljnotrgovinskog deficita zemlje.

Osnov dalje saradnje

Operativni direktor kompanije "Danijeli" Franko Alceta naveo je da je posle devet meseci pregovora danas potpisan sporazum koji bi trebalo da bude osnov za dalju saradnju i zahvalio zaposlenima u državnoj administraciji Srbije i opštini Šabac jer su pokazali razumevanje za potrebe te kampanje.

On je istakao da je "Danijeli" sa Vladom postigao sporazum koji je osnova za buduće korake i dodao da se kompanija odlučila da investira u Srbiji zbog "dobre kulture, mnogo energičnih ljudi i volje i želje da se dela".

"To je dobra početna tačka za razvoj vaše zemlje i sa takvim stavom siguran sam da ćete privući i druge investitore u Srbiju", rekao je Alceta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da će ta kompanija proizvoditi godišnje najmanje 750.000 tona posebnih vrsta čelika, a izvoz će biti na nivou od oko milijardu evra.

Ministar je istakao da je danas dobar dan za ekonomiju Srbije i njene građane, jer je jedan veliki investitor odlučio da mu Srbija bude proizvodna baza za dalje poslovne operacije.

"Ova investicija pokazuje svetlo na kraju tunela i dobru perspektivu za srpsku ekonomiju u uslovima globalne krize", rekao je Ćirić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.