Danas: Vanredni izbori 18. decembra

Izvor: Medijski istraživački centar, 31.Mar.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Vanredni izbori 18. decembra

Vanredni parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani 18. decembra, odmah nakon što Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i pokrene se proizvodnja novog modela Fijata u Kragujevcu, saznaje beogradski 'Danas' iz izvora u Demokratskoj stranci.
Kako je tom listu rečeno, radi se o planu koji je sačinjen u najbližem okruženju predsednika Borisa Tadića, a čija realizacija zavisi od >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << mišljenja Evropske komisije o srpskoj kandidaturi, najavljenog za prvu polovinu oktobra. Ukoliko stav EK bude pozitivan, srpske vlasti bi odmah potom raspisale prevremene parlamentarne izbore.
Prema rečima sagovornika 'Danasa', u državnom vrhu se računa na to da će EK dati zeleno svetlo kandidaturi, što bi trebalo da se desi do 12. oktobra. Nedugo zatim, kako nam je objašnjeno, predsednik Tadić će u Kragujevcu otvoriti novu fabriku kompanije Fijat automobili Srbija i svečano će početi proizvodnja novog modela automobila. To bi trebalo da se dogodi 20. novembra. Upravo zbog preciziranja tog datuma, srpski predsednik je 19. marta boravio u Torinu, kako bi se sastao s predsednikom Fijata Serđom Markioneom.
Konačnu odluku o davanju statusa kandidata donosi Evropski savet, telo EU koje okuplja šefove država ili vlada 27 zemalja članica. Kako stav Saveta, koji će zasedati u prvoj polovini decembra, gotovo nikada nije bio drugačiji od mišljenja EK, u DS očekuju da će Srbija i zvanično preći još jednu stepenicu u procesu evropske integracije. Ukoliko se stvari zakomplikuju, pa Savet na decembarskom sastanku iz nekog razloga ne potvrdi kandidaturu, u Beogradu računaju na dosadašnju praksu tog tela EU da nikada eksplicitno ne odbacuje stavove EK, već da odluku odlaže za neko naredno zasedanje.
Kako je beogradskom dnevniku objašnjeno u DS, u vezi s raspisivanjem i održavanjem prevremenih izbora „presudna je brzina“. Sve mora da se odigra u roku od nekoliko dana. Entuzijazam i probuđene nade u bolji život kod birača zbog dešavanja oko Fijata i statusa kandidata brzo će narasti, ali će isto tako brzo i splasnuti. Vlast je toga svesna, pa planira da ponovi scenario iz proleća 2008, kada je pobedila na izborima zbog potpisivanja SSP-a i ugovora s Fijatom. Kao što su ljudi tada poverovali da slede bolja vremena, isto će se i sada desiti. Svakako, proizvodnja novog automobila i kandidature za EU „neće odmah moći da se mažu na hleb“, kažu sagovornici 'Danasa', pa je stoga neophodno da do izbora dođe što pre.
U vrhu srpskih vlasti računaju na još dva važna faktora, kada je reč o raspisivanju izbora za sredinu decembra. Prvi je da bi se time, prećutno, izašlo u susret naprednjacima, čime bi Tomislavu Nikoliću bio „sačuvan obraz“, a to je ključno u slučaju potrebe da se posle izbora pravi velika koalicija DS i SNS. Drugi faktor je procena istraživača i analitičara u DS da demokratama odgovara mala izlaznost birača, pa je i zbog toga dobro da se glasanje održi usred decembra, i to dan pred slavu Svetog Nikolu, koja „pada“ u ponedeljak.



Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Izbori,   Kragujevac

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.