DS: Tadić hoće prvo pečat

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2012, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Tadić hoće prvo pečat

VIŠEMESEČNOJ drami u Demokratskoj stranci kraj se opet odmakao - izborna skupština na kojoj će se birati novi šef odložena je za 25. novembar. To su, kako saznaju ”Novosti”, na sastanku u četvrtak odlučili aktuelni predsednik DS Boris Tadić i njegov zamenik Dragan Đilas. Skupština je pomerena da bi se, u međuvremenu, stvorili uslovi za povlačenje Tadića iz izborne trke i na sednici Glavnog odbora 4. novembra usvojile izmene Statuta na kojima on insistira. Tadić je u četvrtak izjavio da još nije postignut dogovor oko liderskog mesta u stranci: - Na sednici GO doneću konačnu odluku kako ću se vladati, zavisno od odgovora koje moji oponenti budu dali. Neki moji predlozi su usvojeni, a sporna su još neka personalna rešenja i pitanja oko uređenja stranke. Bez ljudi koje sam predstavio u svom timu ne vidim da DS može da ispuni svoju misiju. Predsednik DS je, međutim, precizirao da dogovor koji treba da postigne sa oponentima nije samo u vezi sa personalnim rešenjima, već i pitanjima koja se tiču toga da li će DS biti stranka socijaldemokratske orijentacije ili poslovni klub i da li će biti na raspolaganju tajkunima ili građanima. DUŽI ROK ZA KANDIDATURU S obzirom na odlaganje izborne skupštine, pomeren je i rok za podnošenje kandidatura na 11. novembar. Nastavljamo s pripremama za glasanje, a narednih dana biće održana serija radnih sastanaka tela stranke, kako bi se verifikovale sve tačke dogovora između Tadića i Đilasa - rekao nam je Marko Đurišić, šef Organizacionog odbora za izbornu skupštinu DS. - Neophodno je da se DS što pre konsoliduje, da izbegne svaku mogućnost cepanja i da sa te pozicije vrši oštru kritiku ponašanja vlasti. Kao uslov za povlačenje iz izborne trke, Tadić je tražio veća ovlašćenja za Predsedništvo, povećanje broja potpredsednika sa pet na sedam, da ne bude revanšizma i da mesta potpredsednika zauzmu Nataša Vučković i Goran Ćirić. Prema našim saznanjima, u četvrtak na sastanku sa Đilasom, nisu pokretana ova kadrovska pitanja, već je to ostavljeno za kasnije, nakon što se ”dorade” dokumenta. Naši izvori tvrde da je Tadić u sredu uveče, do duboko u noć, ”većao” sa svojim najbližim saradnicima i da je od njih dobio podršku da, u razgovorima sa Đilasom, pokuša da pronađe ”srednje rešenje”, kako bi se izbegao raskol u stranci. Predsednik vojvođanske vlade i potpredsednik DS Bojan Pajtić, poručio je da je za Đilasa i njega prihvatljiv Tadićev predlog, jer je to u interesu DS: - U ovom trenutku je najvažnije i za zemlju da DS bude snažna i odgovorna opozicija. DS ne samo da se neće cepati, nego smo zaista svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi, da nemamo pravo na bilo kakvu dezintegraciju. Zasada jedini zvanični kandidat za predsednika DS, Branimir Kuzmanović, prvi čovek Vračara, rekao je, za ”Novosti”, da pozdravlja dogovor Tadića i Đilasa, ali da on neće odustati od izborne trke.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tadić ostaje bez funkcija?

Izvor: Kurir, 26.Okt.2012, 07:00

Đilas i Tadić dogovorili se da se izborna skupština odloži za 25. novembar. Tadić razmišlja da li da bude samo član DS..BEOGRAD - Novine...Konačni rasplet drame među demokratama biće poznat 25. novembra, za kad je pomerena izborna skupština DS, a do tada dva suparnička tabora imaju vremena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.