Budućnost Srbije u EU

Izvor: RTS, 15.Jul.2010, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost Srbije u EU

Srbija je potpuno posvećena evropskim reformama i pomirenju u regionu, rekao u Briselu Boris Tadić. Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, naglasili Tadić i belgijski premijer Iv Leterm.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Belgije Iv Leterm, zemlje koja predsedava EU, složili su se, u Briselu, da je budućnost Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji.

Šefovi diplomatija Srbije i Belgije, Vuk Jeremić i Stiven Vanakere, danas su, u Briselu, potpisali međudržavni Sporazum o socijalnom osiguranju.

Premijer Iv Leterm je to pozdravio i, kako je saopštio, "znamo da su neki važni ekonomski dosijei na stolu idućih sati ili dana, što može produbiti ekonomske odnose i Srbije".

"Nadam se da će pregovori o tome biti uspešno privedeni kraju", precizirao je belgijski premijer.

Agencija Beta saznaje u belgijskim poslovnim krugovima, da je reč o

praktično dogovorenom sporazumu belgijske kompanije za masovnu

distribuciju prehrambenih artikala i svakodnevnih potrepština Delez i srpske kompanije Delta. To podrazumeva dolazak te moćne belgijske multinacionalne firme na srpsko tržište.

Boris Tadić je rekao da je Srbija, kao i mnoge evropske zemlje regiona, pogođena finansijskom krizom. Došlo je do povećanja nezaposlenosti, kao i u drugim zemljama, ali je podvukao da je u Srbiji uspostavljena makroekonomska stabilnost i da javni dug zemlje nije visok.

Srbija, međutim, ima strukturne probleme i očekuje značajne investicije iz EU i Belgije, zaključio je Tadić.

Leterm je ukazao da je za davanje Srbiji statusa kandidata za prijem u EU nužno postići jednoglasnost zemalja-članica.

Odgovarajući na pitanje da li će mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova imati uticaja na dobijanje statusa kandidata, Leterm je odgovorio da će se veoma pažljivo pratiti reagovanja srpskih vlasti na mišljenje MSP.

Iv Leterm je ocenio da Srbija intenzivno sprovodi evropske reforme, unapređuje saradnju s Tribunalom u Hagu i regionalnu saradnju.

On je rekao da očekuje dalju pozitivnu, pragmatičnu i konstruktivnu politiku Srbije u regionu i dodao da je s Tadićem razgovarao i o osetljivim pitanjima, rekavši da je jedno od njih Kosovo.

Tadić je rekao da je Srbija spremna da pregovara o održivom rešenju za status Kosova, precizirajući da Srbija, ni pod kakvim uslovima, eksplicitno ili implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.

"Srbija je spremna da pregovara o održivom rešenju. Za nas nije održivo rešenje u kojem jedna strana dobija sve, a druga strana, Srbija, gubi sve", upozorio je Tadić.

Srbija posvećena reformama

Predsednik Srbije podvukao je da je Srbija potpuno posvećena evropskim reformama i pomirenju u regionu.

Tadić je rekao da zahvaljuje premijeru Letermu za govor u Srebrenici, prošlog vikenda, i podvukao da je Srbija rešena da učini sve za saradnju i stabilizaciju regiona i da će zato nastaviti da ulaže sve napore da se uhapse preostali haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Srpske vlasti su rešene da to učine ne samo zbog uslova koje se postavljaju za integraciju u EU, već i zbog toga da se u Srbiji uspostave sve norme i vrednosti, rekao je Tadić.

Na pitanje novinara da li Beograd ima rok za hapšenje Mladića, Tadić je kratko uzvratio: "To je juče".

Leterm je rekao da je veoma zahvalan vlastima Srbije za veoma efikasno rešavanje problema tzv. lažnih azilanata koji su se pojavili početkom ove godine, kada je EU ukinula vize za državljane Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.