Borović NS:Srbija prešla crvenu liniju zaduženosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borović NS:Srbija prešla "crvenu liniju" zaduženosti

BEOGRAD -

Po stepenu zaduženosti Srbija je već prešla "crvenu liniju", iako je to nedavno negirao predsednik Boris Tadić, ocenio je danas direktor Nove Srbije (NS) Borislav Borović, ukazujući da se zemlja nalazi u finansijskoj zoni koja je bliža bankrotu, nego finansijskom oporavku.

Prema rečima Borovića, spoljni dug od 23,6 milijardi evra nije konačni obračun duga.

Pored unutrašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duga, koji se procenjuje na više od pet milijardi evra, tu treba dodati i "kosovski dug", ali i najnoviji aranžman sa MMF od 2,4 milijarde evra, tako da je stanje krajnje dramatično, upozorio je Borović.

Kada dug premaši 76,6 odsto BDP, dodao je Borović, radi se o prezaduženosti jedne zemlje, što je nedavno potvrdio predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Ukazujući da je spoljni dug 2,2 puta veći od godišnje vrednosti izvoza Srbije, Borović je napomenuo i da je godišnja rata duga veća od četvrtine priliva deviza Srbiji.

Crne prognoze su još realnije, ako se zna da je većina kredita srednjoročna i dugoročna sa odloženim početkom vraćanja, podsetio je Borović.

Naredne godine, kada dođe do punog kapaciteta vraćanja kredita, biće godine borbe za finansijski opstanak zemlje, zaključio je Borović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.