Borisov pozvao Kosor i Tadića da grade nuklearnu elektranu Belene

Izvor: Blic, 07.Nov.2010, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borisov pozvao Kosor i Tadića da grade nuklearnu elektranu Belene

Bugarska vlada pozvala je Srbiju i Hrvatsku da kao deoničari učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu. Borisu Tadiću, predsedniku Srbije i Jadranki Kosor, premijerki Hrvatske, tim povodom bugarski premijer Bojko Borisov uputio službena pisma pozivajući da njihove zemlje sa udelima od jedan, jedan i po ili dva odsto učestvuju u projektu NE Belene, objavila je novinska agencija novinite.com.

Bugarski premijer Bojko Borisov otkrio je da je razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o projektu NE Belene, i da je pozvao Tadića i Kosorovu da odgovore do 13. novembra 2010. godine, ukoliko su njihove zemlje zainteresovane da dobiju mali udeo u budućem nuklearnom postrojenju.

U Ministarstvu energetike za "Blic” kažu da pismo nisu dobili, ali da "pozitivno gledaju na sve regionalne projekte”.

- I mi smo predlagali zajedničku regionalnu strategiju za razne energetske projekte. Dok ne dobijemo zvaničnu ponudu od Bugarske za gradnju NE Belene, međutim ne možemo konkretno da se izjasnimo - kažu u Ministarstvu energetike.

Po rečima bugarskog premijera, "učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada nuklearka izgradi, tržište bilo osigurano”.

NE Belene trebalo bi da gradi ruska državna firma "Atomstrojeksport”, ali postoje problemi oko cene.

Opširnije i uzdanju za ponedeljak, 8. novembar 2010.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.