Boris Tadić traži smenu Kolarevića

Izvor: B92, 05.Sep.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Tadić traži smenu Kolarevića

Beograd -- Predsednik DS-a Boris Tadić tražio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima smenu pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića.

Tadić je tako reagovao na pisanje Kolarevića u autorskom tekstu "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak" objavljenom pre gotovo mesec dana. U tom tekstu, Kolarević koji je devedesetih bio novinar RTS-a, naveo je spisak velikog broja javnih ličnosti koje je opisao kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "nosioce i izvršioce pogubne antisrpske politike u Srbiji".

Na tom spisku pomoćnika aktuelnog ministra kulture i informisanja između ostalih se pominju i:

Zdravko Čolić, Momčilo Bajagić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Mira Banjac, Gordan Kičić, Branislav Trifunović, Radoš Bajić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Branko Cvejić, Tihomir Stanić, Lazar Ristovski, Dara Džokić, Goran Šušljik, Tamara Vučković, Milica Mihajlović, Slobodan Boda Ninković, Miroslav Momčilović, Jagoš Marković, Nataša Ninković, Srdan Golubović, Vjera Mujović, Tanja Mandić Rigonat, Milena Šešić, Biljana Srbljanović, Jovan Ćirilov, Lazar Stojanović, Srđan Gojković Gile, Timoti Džon Bajfort, Dušan Ercegovac, Lena Bogdanović, Đorđe Pavlov, Stevan Filipović, Olivera Ježina, Alek Conić, Seka Sablić, Bora Todorović, Puriša Đorđević, Svetislav Basara, Miljenko Dereta, Dragan Velikić, Maja Mičić, Jelena Milić, Dunja Ilić i drugi.

O tome je na blogu B92 pisao i Nebojša Krstić, savetnik Tadića dok je bio predsednik Srbije. Podršku nabrojanim umetnicima dao je i LDP.

Tadić u izjavi dostavljenoj medijima navodi da zalaganje Dragana Kolarevića za revoluciju kulturne politike koju je predstavio u svom autorskom tekstu "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak" "predstavlja izraz opasne namere obeležavanja pojedinaca sa ciljem uskraćivanja osnovnog prava na slobodu mišljenja i političkog izbora".

"Sastavljanje spiskova nosilaca i izvršilaca pogubne antisrpske politike" sa imenima i prezimenima istaknutih kulturnih poslenika je skandalozan, anticivilizacijski čin koji je u najstrašnijem obliku već viđen u istoriji u doba nacizma. Poziv na ustanak protiv neistomišljenika, diskriminatorsko etiketiranje građana koji imaju drugačiji politički stav je čin koji u civilizovanom svetu zaslužuje najoštriju osudu", stoji u pisanoj izjavi predsednika DS-a.

Boris Tadić navodi da se iz toga vidi potpuno "jasan pokušaj nove vlasti u kojima je primetna nova retorika samo politička zavesa iza koje se kriju istinske namere i vrednosti koje se iskazuju kroz akte koji afirmišu diktaturu kao što su i skrnavljenje table sa imenom ulice dr Zorana Đinđića u Novom Sadu i oduzimanje titule počasnog građanina Bača Đorđu Balaševiću.

Predsednik DS-a podseća da je Kolarević za vreme Slobodana Miloševića bio jedan od nosilaca propagandne mašinerije nedemokratskog režima.

Ovo Tadićevo saopštenje stiglo je tri dana uoči održavanja sednice GO DS-a, o čemu se podigla prilična prašina u javnosti koja očekuje da će doći do nekih kadrovskih promena nakon što je DS u maju izgubila predsedničke i parlamentarne izbore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.