Bilt, Kuper: Srbija zaslužila datum

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt, Kuper: Srbija zaslužila datum

Beograd -- Počasni predsednik DS Boris Tadić i švedski šef diplomatije Karl Bilt saglasili su se da Srbija zaslužuje dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Oni su razgovarali u Estoniji, u okviru međunarodne konferencije.

U sinoćnom razgovoru, uz moderaciju savetnika EEAS Roberta Kupera, Bilt i Kuper su posebno istakli da je srpski zahtev za izjašnjavanjem Međunarodnog suda pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova presudno uticao na to da kosovski proces ostane u tim okvirima, što je i omogućilo da skoro sve političke snage u Srbiji usvoje miroljubivu politiku i da Srbija, uprkos svim izazovima, ostane na evropskom putu, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Prema saopštenju, to je ujedno i prvi put da je neko na međunarodnom skupu javno izneo ovakav pozitivan stav i objasnio značaj srpskog zahteva za izjašnjenje međunarodnog suda pravde za ostanak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Svi sagovornici su se složili da Srbija zaslužuje datum, što je bio i glavni zaključak razgovora, saopštila je DS.

Tadić i Bilt su razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju Srbija i Zapadni Balkan, o evropskoj budućnosti Srbije i rešavanju kosovskog problema.

Bivši predsednik srbije juče se sastao i sa estonskim predsednikom Tomasom Hendrikom Ilvesom koji je rekao da bez Srbije ne vidi celovitost Evropske unije.

Tadić je naglasio da nije moguće biti dobar Evropljanin, a loš sused dodajući da je u regionu nakon teških i krvavih sukoba izgrađena dobrosusedska saradnja kroz proces pomirenja. U razgovoru je, kako se navodi, poseban akcenat stavljen upravo na taj proces, budući da je on vrednosno približio prostor Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Učesnici su razgovarali i o problemima sa kojima se suočava EU i razmenjivali ideje o mogućim rešenjima.

Tadić je izneo mišljenje da je neophodno da EU postane globalna supersila kako bi u budućnosti evropske zemlje očuvale konkurentnost na globalnom tržištu.

Da bi Evropska unija to realizovala, potrebno je da osnaži zajedničke finansijske institucije i dovrši proces proširenja, istakao je Tadić, s čijim stavom su se, prema navodima DS-a, složili njegovi sagovornici i dodatno ga snažno argumentovali.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.