Beograd preko Sofije gura svoju trasu Južnog toka

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd preko Sofije gura svoju trasu Južnog toka

Srbija je dogovorom sa Bugarskom o ulasku gasovoda Južni tok u Srbiju kod Dimitrovgrada, odlučila da progura svoju ideju trase uz pomoć bugarskih vlasti, ocenio je današnji moskovski dnevnik Komersant.

List u članku pod nazivom "Južni tok, zaobilazeći Gasprom " piše da su se prošlog vikenda predsedsednik Srbije Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov dogovorili da Južni tok iz Bugarske udje u Srbiju oko Dimitrovgrada, iako se tome >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do sada protivio Gasprom.

Dnevnik navodi da je Beograd od samog početka bio zainteresovan za takvu trasu, ali da nije mogao da ubedi Gasprom, te da je pokušao da izdejstvuje svoje preko Sofije, koja je donedavno ucenjivala Moskvu neulaskom u Južni tok.

Srpsko-bugarski dogovor oko Južnog toka se samo na prvi pogled tiče samo te dve zemlje. U suštini, on se tiče interesa svih ključnih učesnika projekta, I pre svega Gasproma, ukazuje list.

Dnevnik dodaje, pozivajući se na srpske izvore da iako trasa gasovoda kroz Srbiju nije konačno utvrdjena, izmedju Moskve i Beograda postoji preliminarni dogovor da gasovod udje u Srbiju oko Zaječara.

Na tome je, kako navodi Komersant, insistirao upravo Gasprom, smatrajući da je to jeftinija varijanta.

Beograd je bio zainteresovan za ulazak oko Dimitrovgrada, jer bi tada gasovod prolazio kroz celu teritoriju Srbije, dok bi "zaječarskom varijantom" bio "odsečen" ceo jug Srbije, zajedno sa Nišom.

Komersant piše da je Rusija jedva ubedila Bugarsku da učestvuje u Južnom toku i da je Moskva morala da podje na značajne ustupke.

Šefa Gasne asocijacije Srbije Vojislava Vuletića kazao je Komersant da "Bugarska ima adute koje Srbija nema".

Dnevnik navodi da u Gaspromu srpsko-bugarski dogovor "nije ostao neprimećen, ali da nije izazvao posebnu zabrinutost".

"Konačna trasa gasovoda Južni tok biće utvrdjena tehničko-ekonomskim osnovama", rekli su Komersantu u Gaspromu, dodajući da te osnove razradjuje upravo Gasprom.

Time, u Gaspromu, po svemu sudeći, polaze od toga da ostali učesnici Južnog toka mogu da se dogovaraju izmedju sebe o bilo čemu, ali da poslednja reč u izboru trase svejedno ostaje za ruskim monopolistom.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.