Beograd nije u paketu

Izvor: Politika, 04.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd nije u paketu

Koalicioni sporazum o saradnji u novoj vladi juče potpisali Boris Tadić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma

Demokratska stranka i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije potpisale su juče u zgradi Predsedništva Srbije sporazum o saradnji u budućoj vladi Srbije. Potpisima Borisa Tadića i Ivice Dačića, kao i lidera Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovana Krkobabića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „overeni” su ranije dogovoreni principi i ciljevi rada zajedničke vlade, koji se odnose, između ostalog, na ubrzani nastavak evropskih integracija, očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, ekonomski razvoj i postizanje socijalne pravde.

Kako je Dačić rekao novinarima okupljenim oko Predsedništva, deklaracija o političkom pomirenju SPS-a i DS-a i o zajedničkoj odgovornosti u rukovođenju Srbijom u narednim godinama biće potpisana posle izbora nove vlade sledeće nedelje. On je istakao da će se u tom dokumentu nalaziti svi zajednički programski principi koji povezuju te dve stranke koje se, kako je rekao, posle dugog niza godina nalaze na istoj političkoj strani”.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i funkcioneri SPS-a Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić i Slavica Đukić-Dejanović.

Dačić je naveo da na jučerašnjem sastanku sastanku nije bilo reči o formiranju vlasti u Beogradu, a, kako nezvanično saznajemo u vrhu SPS-a, o tome trenutno nema ni nezvaničnih razgovora.

Dačić je juče kazao, prenosi Beta, da su se novi koalicioni partneri dogovorili o ulaganju pet milijardi evra u infrastrukturu u naredne četiri godine, pre svega u saobraćaj, kao i zapošljavanje 200.000 ljudi.

Dogovorili su se i da se ove godine penzije povećaju za deset odsto, a da se usvoji zakon koji će omogućiti da u narednoj godini prosečna penzija bude 70 odsto od prosečne plate u Srbiji, rekao je Dačić i dodao da to podrazumeva i besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje za najsiromašnije. „Mi smo veoma zadovoljni što ovo nije samo sporazum o funkcijama koje će neko obavljati, već dogovor o politici koju će Vlada Srbije voditi u narednom periodu i smatramo da upravo iz te politike pomirenja i prevazilaženja sukoba iz prošlosti možemo doći do jedinstva u vođenju države koje će Srbiju činiti demokratskom, kulturno razvijenom i socijalno pravednom”, rekao je Dačić.

Dačić je potvrdio dosadašnje nezvanične informacije da će koalicija SPS-PUPS-JS imati mesto prvog potpredsednika vlade koji će ujedno biti ministar policije, zatim potpredsednika zaduženog za rad i socijalnu politiku i društvene delatnosti, ministre rudarstva i energetike, prosvete i infrastrukture. On nije želeo da kaže ko će biti na tim funkcijama, već je najavio da će to biti saopšteno naredne nedelje, kada se sazove sednica skupštine na kojoj će biti izabrana vlada. Prema ranijim spekulacijama, prvi vicepremijer biće upravo Dačić, a vicepremijer zadužen za socijalnu politiku – Krkobabić. Tri ministra, prema istim izvorima, trebalo bi da budu Petar Škundrić, Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić.

Prema informaciji TV B92, Mrkonjić je potvrdio da je zainteresovan za ministarstvo infrastrukture pošto mu je lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić pojasnio šta će biti u njegovom delokrugu rada. Podsetimo, pre nekoliko dana Mrkonjić je izrazio nezadovoljstvo zbog izdvajanja nekih poslova iz sadašnjeg Ministarstva infrastrukture, odnosno njihovog „prebacivanja” u druge resore, najavljujući čak da zbog toga možda i neće biti ministar. Kako smo juče čuli od izvora u SPS-u, ministarstvo namenjeno Mrkonjiću ipak će ostati „osiromašeno”, prema predloženom zakonu o ministarstvima.

Komentarišući primedbe Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke zbog, kako smatraju, prevelikog broja ministarstava u budućoj vladi, Dačić je juče rekao da je koaliciji SPS-PUPS-JS predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ponudio da vlada ima 27 članova, a da bi bilo i 28, jer su socijalisti tražili da postoji i ministarstvo za nacionalni investicioni plan.

Agencija Beta prenosi i da je Krkobabić ocenio da je izuzetno važno to što koalicioni sporazum sadrži najbitnije tačke socijalnog programa partije na čijem je čelu, a Dragan Marković je izrazio očekivanje da će nova vlada funkcionisati četiri godine i da će se potom videti napredak u Srbiji.

P. R.

[objavljeno: 05/07/2008]
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.