Basesku u Srbiji

Izvor: RTS, 01.Nov.2011, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku u Srbiji

Bukurešt bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i neće priznati nezavisnost Kosova, rekao rumunski predsednik Trajan Basesku posle razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem.

Rumunija će nastaviti da podržava Srbiju u procesu evrointegracija, zaključeno je u razgovoru predsednika Trajana Baseskua i Borisa Tadića.  Rumunski predsednik boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Rumunski predsednik kaže da ne postoji nikakva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veza između procesa ratifikacije SSP-a u nacionalnom parlamentu Rumunije i tzv. vlaškog pitanja.

"Mi ćemo pokretati pitanje Vlaha, koji se i dalje izjašnjavaju kao Rumuni. Ali, morate imati u vidu da između ratifikacije SSP-a i ovog pitanja ne postoji nikakava veza", rekao je Baseseku.

Rumunski predsednik je podsetio da je ovaj sporazum već ratifikovan u Donjem domu rumunskog parlamenta i da se nada da će Senat to učiniti na vreme, odnosno do 9. decembra.

Basesku je poručio da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji ni jedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

"Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU", rekao je Basesku.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Tadić je rekao da se nada da će Srbija u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Molba našim rumunskim prijateljima i predsedniku Baseskuu bila je da Rumunija podrži Srbiju u procesu evrointegracija u budućnosti kao što je to činila i do sada", rekao je Tadić.

Dvojica predsednika su tokom susreta veliku pažnju posvetili ekonomskoj saradnji i projektima koji mogu biti realizovani.

Kako su rekli, to se u prvom redu odnosi na projekat AGRI o transposrtu gasa iz kaspijskog regiona na evropsko tražište u koji Srbija želi da se uključi, izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap tri i Koridoru 7 na Dunavu.

Veliki deo razgovora, kako su istakli, bio je posvećen i pravu nacionalnih manjina, a u okviru toga, značajna pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.

Najavljeno je i da će Basesku razgovarati i sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović i predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Basesku će sutra posetiti Timočku krajinu gde će razgovarati sa predstavnicima rumunske nacionalne manjine.

Rumunski predsednik je prethodno u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije januara 2008. godine. U međuvremenu, Basesku je posetio Timočku krajinu avgusta 2009. godine.

To je bila privatna poseta, za koju je sam Basesku rekao da je bila moguća zahvaljujući visokom stepenu poverenja između njega i predsednika Srbije.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.