Ban u pismima različito o Euleksu

Izvor: B92, 15.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban u pismima različito o Euleksu

Beograd, Prizren -- Pisma koja je generalni sekretar UN Ki Mun Ban uputio Borisu Tadiću i Fatmiru Sejdiuu različite su sadržine u delu koji se odnosi na buduću ulogu Euleksa.

Agencija Beta objavila je sadržinu pisama, koja je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban uputio predsedniku Srbije Borisu Tadiću i kosovskom predsedniku Fatmiru Sejdiuu, povodom preuređenja UNMIK-a. Britanski novinar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tim Džuda rekao je za Bi-Bi-Si da je očigledno da se se radi o pismima različite sadržine.

Takođe, navodi da se Ki Mun Ban Sejdiuu obraća sa "njegova ekselencijo", a Tadiću sa "gospodine predsedniče", što prema Džudinom mišljenju znači da njih dvojica ne uživaju isti status.

U pismu Sejdiuu Ban govori o pojačanoj ulozi Evropske unije u operacijama na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244, dok u pismu Borisu Tadiću, navodi samo da će konsultovati visokog predstavnika Unije Havijera Solanu u vezi sa određivanjem operativne uloge EU na Kosovu.

"U odsustvu smernica iz Saveta bezbednosti i nakon opširnih konsultacija, moja namera je da se preustroji stuktura i profil međunarodnog civilnog prisustva tako da korespondira nastaloj situaciji na Kosovu i omogući Evropskoj uniji da prezume povećanu operativnu ulogu na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244", navodi Ban u pismu Sejdiuu.

"S preustrojstvom UNMIK-a i kako bi se odgovorilo na operativne brige nastale nakon 17. februara 2008. godine, biće sprovedene određene praktične mere. Te mere primenjivaće se ograničeno vreme i bez prejudiciranja statusa Kosova", dodaje Ban.

U pismu Tadiću, Generalni sekretar UN-a navodi da namerava da upotrebi autoritet koji je stekao Rezolucijom 1244 da preustroji međunarodno civilno prisustvo.

"Moj specijalni predstavnik će nastaviti dijalog sa vašom vladom. Moj specijalni predstavnik će se, takođe, konsultovati sa ostalim relevantnim činiocima, uključujući i prištinske vlasti. U skladu sa paragrafom 6 Rezolucije 1244, nameravam da imenujem novog specijalnog predstavnika u vezi sa predviđenim preustrojstvom", piše Ki Mun Ban predsedniku Srbije.

"Imajući u vidu posvećenost EU tom regionu, nameravam da se konsultujem sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, da odredimo operativnu ulogu EU, unutar statusno-neutralnog okvira UN-a", navodi Ban.

U oba pisma Ki Mun Ban navodi da je pozicija UN-a strogo neutralna u pogledu statusa Kosova.

"Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 ostaje na snazi sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije. Misija Privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu, nastavlja da radi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i da sprovodi svoj mandat u svetlu nastalih okolnosti, navodi generalni sekretar UN Ki Mun Ban.

Sadržaj pisama koja je Ki Mun Ban uputio Borisu Tadiću i Fatmiru Sejdiuu možete pročitati ovde.

Fejt: Euleks će preuzeti nadležnosti UNMIK-a

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da će Euleks "korak po korak" preuzeti sve nadležnosti od UNMIK-a.

"Vremenom će Euleks uspostaviti svoju kontrolu nad celim Kosovom", rekao je Fejt nakon razgovora sa predsednikom opštine u Prizrenu Ramadanom Mujom.

On je kazao da neće biti tolerisan paralelizam vlasti na Kosovu.

"Nadležnost Euleksa na celoj teritoriji Kosova uspostaviće se u dijalogu sa srpskom zajednicom, jer je Kosovo sada zauzelo evropski put i mi smo došli da to prenesemo građanima Prizrena. Mislim da to neće prestavljati barijeru, jer imamo jedno multietničko Kosovo na bazi Ahtisarijevih dokumenata", rekao je Fejt.

On je dodao i da postoje projekti Evropske komisije o brzoj ekonomskoj tranziciji Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.