Balkan zona stabilnosti

Izvor: RTS, 12.Jul.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan zona stabilnosti

Pred Srbijom i Turskom je perspektiva izgradnje najbližih odnosa i povezivanja na svim poljima, rekao predsednik Boris Tadić u Novom Pazaru, gde boravi sa turskim premijerom. U budućnosti, Balkan treba da bude zona stabilnosti i mira, složili se srpski i turski premijeri Cvetković i Erdogan. Potpisani sporazumi o ukidanju viza za građane dve zemlje i o saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u oblasti infrastrukture.

Poseta turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana potvrdila je dobre odnose Beograda i Ankare i ozvaničila bezvizni režim između dve zemlje. Nakon razgovora u Beogradu, predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Erdogan borave u Novom Pazaru, gde su otvoriti Turski dom kulture "Kemal Ataturk". Tadić i Erdogan sastaće se i sa predstavnicima sandžačke regije.

Tadić je prilikom otvaranja Doma kulture rekao da je pred Srbijom i Turskom perspektiva izgradnje najbližih odnosa i povezivanja na svim poljima.

"Velika je uloga Turske i njen uticaj i kredibilitet na prostoru Zapadnog Balkana, kao što je i velika uloga Srbije. Danas svi treba da budu svesni našeg prijateljstva, svi treba da budu svesni našeg sagledavanja zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

Otvaranje Turskog doma kulture je, prema njegovim rečima, još jedna potvrda povezanosti dveju kultura.

"Želim da se u Srbiji, Beogradu i Novom Pazaru osećate kao kod svoje kuće i želim da i u buduće radimo na povezivanju naroda na prostoru Balkana", rekao je Tadić.

Predsednik Vlade Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je za njegovu državu Sandžak most za dalje učvršćivanje odnosa sa Srbijom.

"Na Balkanu se otvara novi period, a ključna zemlja u ovom procesu je Srbija. Bogatstvo Srbije koje se ogleda u etničkoj raznovrsnosti će doprineti poboljšanju dobrosusedskih odnosa", istakao je Erdogan.

On je naveo da je sa državnim zvaničnicima Srbije u poslednja dva dana razgovarao o ekonomskim, političkim, vojnim i kulturnim odnosima, a te odnose, kako je istakao, simbolizuje i današnje otvaranje Turskog doma kulture.

"Danas smo potpisali veliki broj sporazuma. Među ovim sporazumima nalaze se i sporazumi o izgradnji puteva u sandžačkom regionu. Takođe su otpočeli pregovori o otvaranju industrijske zone u Novom Pazaru", naveo je turski premijer.

Svečanosti otvaranja kulturnog centra "Kemal Ataturk" u Novom Pazaru prisustvovali su i ministri Nebojša Bradić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Dvojicu državnika je na ulicama Novog Pazara dočekao veliki broj građana, a skup su obezbeđivale jake policijske snage.

U čast premijera Erdogana čitav centar Novog Pazara okićen je zastavama Turske i crvenim balonima.

Dobri bilateralni odnosi  

Prethodno, premijeri Srbije i Turske, Mirko Cvetković Redžep Tajip Erdogan, ocenili su da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i da postoji osnova za njihovo dalje unapređenje, a da Balkan u budućnosti treba da bude zona stabilnosti i mira, a ne konflikata.

Premijeri su istakli da su razgovori bili konstruktivni i plodotvorni, da je, osim toga što su razmatrani svi oblici saradnje, značajan deo vremena posvećen i situaciji u regionu.

"Turska želi da vidi više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz učešće Srbije", rekao je Erdogan.

Cvetković i Erdogan razgovarali su i o situaciji u BiH, istakavši da dve zemlje imaju istovetne pozicije.

"Moramo da krenemo putem pomirenja u regionu, a ono što Srbija čini u poslednje vreme daje osnovu za taj proces pomirenja i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa", rekao je Cvetković, koji je domaćin turskom kolegi.

Erdogan je, govoreći o Balkanu, istakao da je u ovom regionu neophodno izvršiti demokratizaciju i dodao da mržnja nikome nije donela dobro. "Jučerašnja poseta predsednika Srbije Srebrenici i Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici predstavljaju divne primere na koji način se mogu prebroditi teškoće", istakao je Erdogan.

Kada je reč o Kosovu, Erdogan je ponovio da stav Turske, koja je priznala nezavisnost Kosova, nije prepreka za razvoj bilateralnih odnosa.

Cvetković je rekao da o pitanju Kosova stav Srbije nikad nije bio da se ide na "konflikt koji će biti zamrznut", već da ga treba rešavati.

Dodao je da će mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova otvoriti mogućnost za dijalog, putem kojeg se jedino, po njegovom mišljenju, može doći do "prihvatljivog rešenja za obe strane".

"Zajedno smo konstatovali da je potrebno dalje pospešivati kako trgovinu tako i ulaganja iz jedne zemlje u drugu", rekao je Cvetković.

Turski premijer je rekao da se razgovaralo i o otvaranju vojnog aerodroma Lađevci, kod Kraljeva, za civilne potrebe i saradnji dve nacionalne aviokompanije.

Cvetković je rekao da se posetom Erdogana Srbiji nastavljaju kontakti na najvišem nivou između političara dve zemlje i da je cilj te posete da potvrdi dobre odnose Turske i Srbije u političkim i drugim sferama, i ne samo da ih potvrdi, "već da stvori osnovu da se ti bilateralni odnosi dalje unapređuju i proširuju.

Sporazumi o ukidanju viza i izgradnji puteva

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu, potpisali su Sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane dve zemlje.

Potpisano je i više sporazuma koji će omogućiti turskim građevinskim preduzećima učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji.

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i Davutoglu potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji deonice autoputa Beograd - Južni Jadran (Koridor 11) od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege.

Turskoj kompaniji "Kolin Insaat", koja je već iskazala interesovanje za uključivanje u izgradnju prve deonice autoputa, sada se prudružuju i druge turske građevinske firme, pa će Memorandumi obezbediti osnov za njihov ozbiljan nastup pred finansijskim institucijama, koje će obezbediti povoljne zajmove.

Ministarstvo za NIP je nosilac tih projekata, čiji cilj jeste stvaranje opštih uslova za razvoj saradnje u oblasti putne i druge infrastrukture na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Sa predstavnicima turskih firmi Kalanovićeva je potpisala i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8, od Novog Pazara do Aljinovića.

Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15 odsto, dok se 85 odsto finansira iz zajma koji će od "Eksim banke" obezbediti Vlada Turske.

Sporazum obezbeđuje i učešće od najmanje 45 odsto domaće građevinske operative i utrošenih materijala potrebnih za realizaciju projekta.

Premijeri Cvetković i Erdogan istakli su značaj potpisivanja tih dokumenata i posebno ukazali na važnost investicija.

"Turski biznismeni i investitori treba bez odlaganja da procene potencijale Srbije, a ne sumnjam da će im Srbija otvoriti put", poručio je Erdogan.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske počeće da se primenjuje 1. septembra, objavilo je Ministarstvo finansija na svom sajtu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.