Bajden: SAD za nove i pozitivne odnose sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: SAD za nove i pozitivne odnose sa Srbijom

SARAJEVO - Predsedniku Srbije Borisu Tadiću preneću da Sjedinjene Američke Države žele da izgrade nove i pozitivne odnose sa Srbijom, izjavio je danas u Sarajevu američki potpredsednik Džozef Bajden.

"Reći ću sutra predsedniku Srbije Borisu Tadiću da SAD žele da izgrade nove i pozitivne odnose sa Srbijom", rekao je Bajden i naglasio da SAD žele da vide da je Srbija zauzela mesto u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropi koje joj pripada kao "snažna, uspešna, demokratska" država.

"Ne očekujemo da Srbija uskoro prizna Kosovo, ali očekujemo da Beograd sarađuje sa EU i drugim ključnim međunarodnim akterima oko Kosova", rekao je američki potpredsednik u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine BiH, gde boravi u jednodnevnoj poseti.

Bajden je dodao da SAD ostaju privržene demokratskom, nezavisnom i multietničkom Kosovu, od koga očekuju da ostane posvećeno zaštiti svih zajednica, uključujući i srpsku.

"Ta posvećenost je ključ za budućnost Kosova", ocenio je Bajden i dodao da je nezavisnost Kosova, "iako mlada, neopoziva, i od kritičnog značaja za napredak i stabilnost regiona".

On je naveo da će u Beograd i Prištinu doći sa porukom da će administracija novog američkog predsednika Baraka Obame "ostati i osnažiti dugoročnu privrženost Amerike" Evropi, uključujući i region Balkana.

"Vrata su otvorena za zemlje u regionu koji, po prvi put u istoriji, postaje nerazdvojni deo cele, slobodne Evrope, i SAD će vam pomoći u tome", poručio je američki potpredsednik.

Osvrćući se na situaciju u BiH, Bajden je istakao da SAD žele da vide "prosperitetnu" Bosnu koja će kao celovita zemlja ući u EU i koja kao "jedinstvena, celovita država komunicira sa svetom".

On je izrazio zabrinutost Vašingtona povodom, kako je naveo, opasne nacionalističke retorike koja se mogla čuti u protekle tri godine u Bosni, poručivši bosanskim liderima da odustanu od takvih govora.

"Ukoliko propustite da se pridružite EU i ispunite sve uslove pred vama, vi ćete ostati najsiromašnija država u Evropi, u etničkom haosu", upozorio je Bajden u obraćanju bosanskim poslanicima.

"Državi je potreban duh kompromisa u suočavanju sa izazovima, posebno sa izazovima na putu ispunjavanja uslova koje je postavio Savet za implementaciju mira u BiH", rekao je američki potpredsednik.

Bajden je poručio da Dejtonski mirovni sporazum mora biti poštovan i da SAD podržavaju zatvaranje kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u BiH tek kada se ispune "pet ciljeva i dva uslova".

Beograd - Priština

Bajdenu Sejdiju uručuje orden Slobode Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju odlikovaće "Zlatnim ordenom slobode" američkog potpredsednika Džozefa Bajdena tokom njegove posete Kosovu, preneli su danas prištinski mediji.

Bajden će biti prvi zvaničnik kome će biti dodeljen ovaj orden, a povod su, dodaje list, Bajdenove "zasluge u stalnoj podršci nezavisnosti Kosova".

Kosovska vlada je saopštila da očekuje da će Bajdenu biti priređen veličanstveni doček, a pemijer Hašim Tači je rekao da američki potpredsednik "zaslužuje poštovanje kosovskog naroda".

U Prištini su već postavljeni veliki plakati s natpisima "Hvala, Ameriko" i "Dobrodošli na Kosovo", a učenici osnovnih i srednjih škola dočekaće Bajdena sa cvećem u špaliru na putu kojim bude prolazio.

Posle tih susreta on će održari govor u kosovskoj skupštini, a posetiće i američke trupe u američkoj bazi Kfora "Bondstil", kod Uroševca.

Kosovska policija je najavila da će preduzeti posebne mere sigurnosti tokom boravka američkog potpredsednika, a mediji u Prištini ističu da je Bajdenova poseta "mobilisala policiju Kosova", naglašavajući da će "svim bezbednosnim operacijama rukovoditi sami Amerikanci".

Potpredsednik SAD će nakon Sarajeva posetiti Beograd i Prištinu.

Bajden će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, članovima Vlade Srbije, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milojem Miletićem.

Predstavnik američke administracije naglasio je da je činjenica da su Bajden i predsednik SAD Barak Obama odlučili da Bajden sada poseti Balkan dokaz je želje administracije da pokaže da su se SAD vratile i da je Balkan u velikoj meri ključni deo njenog programa.

Bezbednosne mere Bajdenove posete BiH tolika su tajna da čak nije poznato ni koje će ulice u Sarajevu biti zatvorene za saobraćaj i ukoliko do toga dođe samo se može nagađati kakav saobraćajni haos to može da izazove.

Na više puta ponavljane i usmene i pisane upite Srne o tome iz Sipe, koja rukovodi domaćim timom za bezbednost posete američkog potpredsednika, nije stigao nikakav odgovor.

Bajden "umiruje" Dodika

Bosna i Hercegovina je američki prioritet broj jedan na Balkanu i zato potpredsednik SAD Džozef Bajden svoju posetu regionu počinje u Sarajevu, piše današnji Blic.

Upravo u znaku podrške jedinstvenoj i funkcionalnoj Federaciji BiH, a potpredsednik Bajden u Srbiju dolazi sa eksplicitnim pretnjama i nagradama za kooperativnost Beograda prema američkom prioritetu da po svaku cenu spreči razgradnju BiH, rekao je za taj list izvor blizak Beloj kući.

Prema rečima tog izvora, procena Amerike je da će, ukoliko se stvari u Bosni nastave na ovaj način, doći do novog raspada BiH već za dve-tri godine i da on neće ići mirnim putem, a SAD to žele da spreče po svaku cenu.

U Beogradu će Bajden izraziti otvorenu zabrinutost da Srbija vodi nekonstruktivnu politiku prema BiH. Bajden kod predsednika Tadića dolazi sa mešovitim porukama i ponovo će biti na delu politika "štapa i šargarepe". Biće ponuđena konkretna nagrada ukoliko Beograd konstruktivno utiče na Milorada Dodika i pretnja u suprotnom, tvrdi izvor Blica.

Dobro upućeni izvori Blica kažu da SAD neće tražiti od Beograda da prizna nezavisnost Kosova jer su se već složili da se po tom pitanju ne slažu, ali će Bajden od Beograda tražiti viši nivo saradnje sa Euleksom i "da se spusti lopta" i prekine sa "agresivnim zalaganjem Srbije" kod drugih država da ne priznaju nezavisnost Kosova.

Kraj u Prištini

Potpredsednik SAD završava posetu regionu u Prištini, gde će dati podršku nezavisnosti Kosova i tražiće, tvrde izvori Blica, ubrzavanje reformi.

Od zvaničnika u Prištini biće zatraženo da umire svoje radikale i da preduzmu sve neophodne mere kako bi se sprečili eventualni napadi na Srbe.

Američki potpredsednik će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, prvo nasamo, a potom i sa najbližim saradnicima, zatim sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milojem Miletićem.

Predviđeno je i da se tokom svečane večere, koju priređuje predsednik Srbije, susretne sa predstavnicima poslovnih krugova i civilnog društva, piše Blic.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden obećao podršku SAD u evrointegraciji Balkana

Izvor: NaDlanu.com, 19.Maj.2009

SARAJEVO, 19. maja 2009. (Beta) - Američki potpredsednik Džozef Bajden rekao je u utorak u Sarajevu da u regon dolazi sa jasnom porukom, a to je da se osnaži dugoročna privrženost SAD Evropi. "To uključuje i vas jer ste nerazdvojni deo cele i slobodne Evrope", rekao je Bajden u Parlamentu BiH...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.