Agencije o Tadićevoj poseti

Izvor: S media, 24.Nov.2010, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije o Tadićevoj poseti

Strani mediji izvestili su o današnjoj poseti predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, ističući u prvi plan činjenicu da je ovo njegova druga poseta toj susednoj zemlji u poslednjih mesec dana.

Agencija AP je primetila da je današnji sastanak Tadića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića bar njihov peti susret u poslednjih sedam meseci, što je protumačila kao odraz njihove rešenosti da 15 godina posle okončanja rata pomire dve zemlje.

Njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saradnja predstavlja ključ stabilnosti na Balkanu, poprištu etničkih ratova 90-ih godina, ali i glavni uslov za ulazak u Evropsku uniju kome obe zemlje teže, zaključio je AP.

Italijanska ANSA je primetila da je Tadić samo pre tri sedmice boravio u Vukovaru, gde je izrazio žaljenje i izvinio se zbog počinjenih zločina.

Sudbina povratnika koji su tokom rata (1991-95) pobegli iz svojih domova ili su proterani, nalazi se u vrhu prioriteta hrvatskog i srpskog predsednika, ocenjuju austrijski mediji.

Slovenačka agencija STA je prenela da su dvojica predsednika izjavili da je pitanje nestalih najvažnije pitanje bilateralnih odnosa i da bez njegovog rešavanja neće biti ni potpunog pomirenja ni saradnje medju narodima. Francuski mediji ističu u prvi plan da su Tadić i Josipovih izrazili zadovoljstvo zbog poboljšanja odnosa dve zemlje, ali i priznali da ostaje da se reši pitanje nestalih.

Ruska agencija RIA Novosti u prvi plan je istakla spremnost Tadića i Josipovića da rešavaju sva otvorena pitanja, uključujući pitanje izbeglih i utvrdjivanje sudbine nestalih u vreme konflikta od 1991. do 1995. godine.

Ta agencija podseća da su se veze izmedju Beograda i Zagreba počele uspostavljati posle 2000. godine, ali i dalje pod uticajem prošlosti, kao i da su "glavne političke stranke u Srbiji, kao i srpski političari u Hrvatskoj, pozdravili pobedu Josipovića na predsedničkim izborima" početkom ove godine a "eksperti počeli da govore o mogućem poboljšanju odnosa".

"Početkom novembra dvojica lidera zajednički su posetili u Hrvatskoj Vukovar i Paulin Dvor, izražavajući izvinjenje nevinim žrtvama", navodi RIA Novosti.

Hrvatska agencija HINA propratila je ovaj dogadjaj ističući da je Tadić podržao što brži ulazak Hrvatske u EU i priznao da izmedju dve zemlje još uvek postoje otvorena pitanja poput granica, sukcesije i medjusobnih tužbi pred medjunarodnim sudom pravde.

Pored pitanja nestalih osoba, stambenog zbrinjavanja izbeglih, sukcesije i granica, sve važnija tema za čelnike dve države postaje i privreda, ocenjuje "Dojče vele", koji je posebno istakao da je sa Tadićem u Hrvatsku došlo oko 70 privrednika.

"Za poslovne zajednice dve države od velike je vaznosti Hrvatsko-srpski ekonomski forum koji će se održati sutra i kome će prisustvovati i dvojica predsednika. Uz privrednike iz Srbije, tu će biti i direktori 50-ak firmi iz Hrvatske, pa svi očekuju sklapanje dobrih poslova", navodi "Dojče vele".

Ambasador EU u Hrvatskoj Pol Vandoren rekao je novinarima da ovaj dogadjaj predstavlja odraz velikog približavanja dve zemlje i da je to veličanstvena stvar za sve u regionu, objavio je "Blumberg".

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strane agencije o Tadićevoj poseti Hrvatskoj

Izvor: Blic, 24.Nov.2010

Strani mediji izvestili su o današnjoj poseti predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, ističući u prvi plan činjenicu da je ovo njegova druga poseta toj susednoj zemlji u poslednjih mesec dana...Agencija AP je primetila da je današnji sastanak Tadića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića...

Nastavak na Blic...

Hrvatska štampa pozitivno o Tadićevoj poseti

Izvor: Blic, 25.Nov.2010, 10:45

Treća poseta predsednika Borisa Tadića Hrvatskoj obeležena je konkretnim aktivnostima na rešavanju problema koji postoje između dve zemlje, pišu hrvatski mediji. Dva predsednika su u načelu dogovrila povratak izbeglica, koji je time, kako tvrde, postao samo tehničko pitanje, složili su se da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.