Obeležavanje Dana rudara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2012, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana rudara

BEOGRAD -

Povodom Dana Rudara predsednik Vlade Ivica Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević posetili su danas Bor.

Premijer i ministri najpre su razgovarali sa menadžmentom RTB Bor i potom je planiran obilazak radova na rekonstrukciji topionice, izgradnji fabrike sumporne kiseline.

U prisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najviših vladinih zvaničnika predviđena je dodela priznanja najboljim rudarima Srbije, kao i dodela "Šistekovih nagrada" za doprinos razvoju RTB-a.

Ranije u toku dana ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović posetiće Despotovac - rudnik "Resavica" i Kostolac - Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac".

U okviru tog događaja biće obeležen Dan privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac", a u večernjim satima, obeležavanju tog jubileja, kako je najavljeno, pridružiće se i predsednik Vlade Ivica Dačić.

Dan rudara Srbije, 6. avgust, obeležavaju zaposleni u više od 200 aktivnih rudnika u našoj zemlji.

Dan rudara je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu "Rembasa", počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredni povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, 50 godina posle pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je "otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista.

Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su "izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje".

Inače, od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Prosečna zarada rudara u Srbiji, međutim, i dalje je niska i iznosi od 30.000 do 50.000 dinara.

Iako se u rudnicima sprovode mere zaštite i kontrola i nadzor nad uvođenjem tih mera, i dalje postoje rudnici u kojima su te mere na niskom nivou, posebno u onima koji su prošli neuspešnu privatizaciju.

Prema dostupnim podacima u Srbiji posluje 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina.

Rudarske kompanije su krajem 2009. zapošljavale oko 25.000 radnika, a broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika.

Među najvećim rudnicima u Srbiji su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena Bor.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Mlađan Dinkić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlovićeva: Nećemo prodavati "Resavicu"

Izvor: RTS, 06.Avg.2012

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila da Vlada Srbije neće prodavati rudarski basen "Resavica" i da će ulagati u nove rudarske tehnologije. Energetika i rudarstvo su jedan od prioriteta Vlade i oblast u koju treba najviše ulagati, izjavio je premijer Ivica Dačić u Boru...Vlada Srbije...

Nastavak na RTS...

Već viđena fešta s mnogo vatrometa

Izvor: MC Bor, 06.Avg.2012

Bor, 6. avgust. Povodom današnje proslave Dana rudara Srbije u Boru…. Autor: M.C.. Lepo je to što gotovo pola Vlade na čelu sa premijerom dolazi u Kostolac i Bor, gde će obeležiti 6.avgust, Dan rudara Srbije i podsetiti se na “značajne rezultate postignute u prethodnom periodu”. U zvaničnoj...

Nastavak na MC Bor...

Dačić i ministri na obeležavanju Dana rudara

Izvor: Mondo, 06.Avg.2012

Povodom Dana Rudara predsednik Vlade Ivica Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević posetili su danas Bor.

Nastavak na Mondo...

Izbori prošli – ništa od otpuštanja

Izvor: Politika, 06.Avg.2012

Premijer Dačić i ministar finansija Dinkić najavili ukidanje agencija, ali za sada neće biti prekobrojnih..Iako je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio da neće biti otpuštanja u javnom sektoru dok traje ekonomska kriza, po mnogima, ovakav stav u suprotnostima je s njegovim ranijim...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.