Zašto nema kampanje bez zelene salate?

Izvor: BKTV News, 05.Apr.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nema kampanje bez zelene salate?

Čuvena zelena salata koju je u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije 2004. godine prvi rabio Bogoljub Karić postala je neizostavni detalj marketinških kampanja gotovo svih političara. To je zato što je, kažu politički analitičari, u pitanju idealno povrće za slanje poruke “običnom glasaču.”
”Polazeći od toga da se uzgaja gotovo u svakom povrtanjaku, kao I da se može kupiti po povoljnoj ceni, za razliku od recimo paradajza, zelena salata se upotrebljava kao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << metafora svakodnevnice. Cilj tog marketinškog performansa je da glasači u Srbiji u političari prepoznaju čoveka iz naroda, kaka vim se ne čeini iza zatamnjenih stakala skupog automobile I u “Armanijevom” odelu”, kaže za “Blic” politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
Kadrovi sa političarima koji obilaze plastenike I slikaju se što bliže glavicama zelenih puterica imaju plitko značenje, smatraju analitičari, ali se gotovo svi političari ponašaju po ovom isprobanom marketinškom receptu.
To je zato, kako kaže za “Blic”Zoran Stojiljković, politički analitičar i professor FPN-a, što zelena salata govori o jednom tradicionalističkom obrascu.
”U trganju za masivnim biračkim agregatom, političari su “otkrili” zelenu salatu. Ona ima plitko značenje, ali pošto se radi o zemlji seljačkog porekla, jako se koristi u kampanjama”, primećuje Stojiljković.
Đorđe Vuković, direktor Cesida, kaže da se zelenom salatom “gađaju” poljoprivrednici, birači straije populacije koji žive na selu, ali I svi druge koje vežu uspomene na selo.
”To je upotrebljivo jer ima mnogo poljoprivrednika I starije populacije na selu kojima je lepo da vide da političari pričaju o tome kako će nešto boto urađeno za njih. U svemu tome važnu ulogu igra poreklo budući da u Srbiji u jednoj ili dve generacije potiče sa sela.
“Priča o salati takođe budi uspomene na detinjstvo kada su provodili vreme kod babe i dede na selu, kao I druge lepe asocijacije”, objašnjava Vuković za 'Blic.'
Izvor: Blic
Tweet
Pogledaj vesti o: Bogoljub Karić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.