Smena na čelu „Elektrovojvodine”

Izvor: Politika, 10.Okt.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena na čelu „Elektrovojvodine”

Umesto „najmenadžera 2012” dr Tihomira Simića, čiji je doktorat na havajskom univerzitetu ustalasao javnost, postavljen kadar Jedinstvene Srbije Srđan Kružević

Novi Sad – Na inicijativu Upravnog odbora „Elektroprivrede Srbije“ smenjen je generalni direktor „Elektrovojvodine“ dr Tihomir Simić, koji je pre samo tri meseca proglašen za „najmenadžera“ jugoistočne i srednje Evrope. Simić je svojevremeno bio visoki funkcioner Pokreta snaga Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bogoljuba Karića, ali je čelno mesto jednog od najjačih privrednih društava u Pokrajini dobio u oktobru 2010. na predlog lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora „Elektrovojvodine“ postavljen je Srđan Kružević, pokrajinski funkcioner Jedinstvene Srbije. U „Elektrovojvodini“ juče nisu hteli da zvanično komentarišu kadrovsku promenu na čelu preduzeća, a sada već bivši direktor Simić se pismom obratio zaposlenima, zahvalivši im na saradnji.

Titulu najboljeg menadžera u ovom delu evropskog kontinenta (od 1.900 nominovanih iz različitih oblasti i kategorija biznisa iz dvadesetak država) 5. jula u Sarajevu mu je uručio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović. Samo mesec dana kasnije, Simić se ponovo našao u žiži interesovanja javnosti, pošto je novosadski Radio 021 objavio da je doktorat stekao na neakreditovanom američkom univerzitetu sa Havaja (Pacific Western University).

Podatak o Simićevom akademskom zvanju našao se na zvaničnom sajtu Srpske asocijacije menadžera, čiji je član postao 2011. na predlog predsednika Bojana Raduna, a novinarsko istraživanje je pokazalo da je u pitanju fakultet koji je zbog optužbi da je diplome i doktorate bez ikakvog studijskog programa prodavao preko interneta zatvoren u maju 2006. godine.

Proces protiv ovog „univerziteta“ vođen je nešto više od godinu dana po tužbi koju je podneo havajski departman za zaštitu potrošača, a pored zabrane obavljanja rada fiktivni univerzitet kažnjen je i sa pola miliona dolara. Prema presudi, diplome koje su „studenti“ dobijali nisu prihvatljive prilikom zapošljavanja, a u određenim naučnim poljima stečena „akademska zvanja“ predstavljaju čak i osnovu za krivično gonjenje.

Bivši visoki funkcioner PSS-a, koji je karijeru započeo 1981. u Ministarstvu odbrane, odakle je prešao u „Bel padžet“, a kasnije postao čelni čovek „BK telekoma“ i predsednik Asocijacije industrijalaca, potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, ali i potpredsednik BK grupe za medije, nije reagovao na ove optužbe u javnosti. Bez odgovora je ostao i zahtev našeg dopisništva u Novom Sadu koji mu je upućen 27. avgusta preko pi-ar centra „Elektrovojvodine“.

Tihomir Simić je u javnim nastupima posebno isticao da „Elektrovojvodina“ uspešno posluje: prošlu godinu završila je sa 1,3 milijarde dinara dobitka, za razliku od prethodnih godina, kada je poslovala sa minusom. S druge strane, stizale su i optužbe da je neracionalno trošio novac preduzeća.

Sa „Motorolom“ je, navodno, sklopljen posao vredan osam miliona evra bez tendera, a ogromna sredstva potrošena su i za poslednju proslavu godišnjice preduzeća na Petrovaradinskoj tvrđavi. Simića optužuju i da je platio 15 miliona dinara za sistem video-konferencijske veze sa svojim pomoćnicima, sa kojima je radio na istom spratu.

Novi direktor „Elektrovojvodine“ Srđan Kružević dolazi sa pozicije potpredsednika Jedinstvene Srbije, stranke u kojoj je istovremeno i predsednik Pokrajinskog odbora. Za zamenika direktora, kako se nezvanično saznaje, imenovan je nekadašnji generalni direktor Tomislav Papić, koji je preduzećem upravljao do postavljenja Tihomira Simića.

M. Mijušković

objavljeno: 10.10.2012.
Pogledaj vesti o: Bogoljub Karić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.