Lični stav: Sa Lukašenkom, ali u ponoć

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2013, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lični stav: Sa Lukašenkom, ali u ponoć

Jedan beogradski, tek rodjeni tabloid, pokušao je ovih dana da od posete predsednika Nikolića Minsku napravi „aferu o navodnom susretu sa Bogoljubom Karićem“. Zašto?
Možda da prikriju bruku da smo, pod pritsikom nekih sila sa jedne strane sveta bili uveli „sankcije Belorusiji“, koja je nas je uvek podržavala u UN kada je reč o odbrani Kosova i Metohija. I sa kojom smo u samo jednoj poseti naše delegacije potpisali ugovor o bescarinskom prometu roba. Sličnom ono koji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << imamo i sa Rusijom
Ili da se neko ne doseti koliko smo se obrukali kada je predsednik Lukašenko privatno boravio na Kopaoniku a u istom hotelu bili naš šef države i premijer?!
Najave pričom da neko štiti Bogoljuba Karića i očiglednom željom da se nanese šteta predsedniku Nikoliću, prva pomisao je bila – mora da neko ima „ nalog“ da od toga, na silu boga, napravi „senzaciju“. I to neko kome u damarima kucaju „nasledjene navike iz Tadićeve Srbije“.
Setio sam se priče kada je pretprošle zime predsednik Belorusije Lukašenko privatno boravio na Kopaonika. U isto vreme su se, u istom hotelu, nalazili minisitar Dinkić, premijer Cvetković, pa i sam predsednik države Boris Tadić. Do sastanka dvojice šefova države, ipak nije došlo.
Zašto?
Tadić je, prema mojim informacijama, poručio da bi se rado video sa predsednikom Lukašenkom, ali je predložio da to bude kasno uveče na početnoj stanici žičare?!
Opet, moji izvori kažu, Lukašenko je ljubazno odgovorio da ne meša skijanje sa politikom, zadovoljstvo sa državnim poslovima, ali, da u svako doba mogu da se susretnu u hotelu.
I opet, prema mojim izvorima, do toga nije došlo. Iz novinama smo videli da su se susreli predsednik Lukašenko i naš premijer Cvetković i ministar Dinkić..
Ne dugo iza toga, došlo je do posete naše delegacije Minsku. Brže nego sa bilo kojom zemljom, dogovoren medjudržavni sporazum da se primenjuju iste carinske odredbe kao i sa Rusijom. A to znači – krajnje privilegovan postupak.
Ni danas mi nije jasna fotografija iz vremena tadašnjeg boravka naše privredne delegacije u Minsku, na kojoj sam prepoznao Dragomira J.Karića kraj Lukašenka, a ne za onim delom stol gde je sedela naša delegacija, koju je predvodio Mladjan Dinkić!
Ali, to je prošlost.
Nekom, a čini mi se da me instikt i iskustvo ne varaju, naslov, koji je u osvanuo u subotu – „Ko štiti Karića od robije?“ – ni na koji način nije naivan. Rekao bih – previše je onih koji su se uplašili i same pomisli da se , ne daj bože, u drugoj polovini aprila u Srbiji, pojavi Bogoljub Karić. Jer, tada stupa na snagu član 359 Krivičnog zakonika. Po njemu – ne mogu da odgovaraju oni koji nemaju izvršne funkicuje u svojim komapnijama, već samo akcije. A takvih Srba je danas preko četiri hiljade po belom sveti. I svi oni mogu mirno da se vrate i da nastave svoj posao.
To je evropski. Ili, da budem još neposredniji – taj član se ukida na zahtev EU. Zakondavci su shvatili da je služio samo za obračun sa političkim ili biznis konkurentima!
Dakle, vratimo se pitanju: KO ŠTITI KARIĆA OD ROBIJE?
Tvrdim – niko.
Siguran sam da je reč o još jednom neuspelom pokušaju da se ubaci zrno sumnje unutar postojeće koalicije koja uspešno vodi borbu protiv istinskih kriminalaca, što je nesporna zasluga Vučića. Da je Srbija korak bliže onom od čega su Vlade bežali, kada je reč o opstanku naših ljudi na Kosmetu , čemu valja zahvaliti predsedniku Nikoliću. I što se neko prihvatio da sa Tačijem sedne za isti sto i istrajno se odupire onom što je Vašington tvrdo obećao Prištini. Valja imati i nerve i stomak pa to izdržati. I,eto, to preživljava premijer Dačić.
U nameri da učinim i korak više i ponudim činjenice koje je teško poreći, verujem da je prava stvar da ponovim, i to izvorno, ono što sam pisao u vreme kada je „Politika“ objavila intervju sa Bogoljubom. Špekulisalo se da je dobio “rusku vizu“. Zbog intervjua je tadašnji zamenik glavnog urednika „Politike“ morao da napusti list, jer je tako htela svemoćna Sonja Liht, zastupnik državnog kapitala u upravnom odboru u toj kući, koji, uzred rečeno, nije zaštitila. Prodala ga je čoveku bliskom DS.
Zato verujem da će oni, koji sada postavljaju pitanje ko „štiti Karića“, uskoro biti prinudjeni da se i sami pitaju – a zašto je Karić već sedam godina van svoje zemlje. I zašto je jedini lider stranke, koja ima i svoje poslanike, prognan bez istinske optužnice. Jer, optužnica, koja se spominje, nikada nije uručena makar Bogoljubovim advokatima.
Mirko Stamenković
Naš kolumnista Mirko Stamenković, koji od 9. marta prošle godine svakog dana ima svoj tekst na našem sajtu, inače nekadašnji glavni urednik “Večernjih novosti” i više od šest decenija novinar,  ovog puta je  zamolio da serijal o novim napadima na Bogoljuba Karića bude objavljivan na  njegovom “fejsbuk profilu”, kako bi se sačuvala nota ličnog stava.Mi, istovremeno, prenosimo tekst, uz napomenu da autor nikog ne ograničava da ga koristi za svoje medije. 
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.