I braća Karić tražila ruski azil

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I braća Karić tražila ruski azil

Bogoljub i Sreten Karić su odlučili da pođu stopama Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića i zatraže azil od ruskih vlasti, nezvanično saznaje „Blic nedelje" u pravosudnim i policijskim krugovima. Zaštita moskovskog kišobrana braći je takođe potrebna kako bi ostali nedostupni srpskim pravosudnim organima. Protiv njih je tačno pre dve godine pokrenut krivični postupak, u javnosti poznat kao slučaj „Mobtel", zbog sumnje da su državu oštetili za nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << desetina miliona evra.

Istraga protiv 25 aktera afere „Mobtel", među kojima su braća Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Karić, kao i njihova sestra Olivera Nedeljković, krenula je sredinom januara 2006. godine i u međuvremenu je dopunjavana brojnim zahtevima i proširenjima.

Bogoljub i Sreten Karić se nijednom nisu pojavili pred istražnim sudijom jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju.

U to vreme, za Bogoljuba je javnost mogla da čuje da je viđan na Kosovu ili u Hrvatskoj, da često boravi u Crnoj Gori i da je odatle otputovao u Rusiju.

Samo dan pre nego što objavljeno da je protiv njega podneta krivična prijava, Sreten Karić se obreo u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju u Risnu. Tamo je ostao izvesno vreme „zbog neuroloških i problema sa cirkulacijom", a onda je otišao na lečenje u jednu moskovsku kliniku.

Prva krivična prijava u vezi s poslovanjem „Mobtela" podneta je protiv Bogoljuba Karića januara 2006, kada je osumnjičen da je zloupotrebio položaj i oštetio državu za 2.410.394.233 dinara. Protiv Sretena Karića prijava je podneta februara iste godine zbog sumnje da je kao direktor „Mobtela" oštetio državu za oko 50 miliona dolara.

Karićima je stavljano na teret da su deo prihoda kompanije „Mobtel" preko preduzeća „Daki internacional" prebacivali na lične račune. Na teret im se stavlja i da su preko „Astra banke" na Kipru omogućili devizne kredite bez garancija kiparskim preduzećima „Jusiko", u vlasništvu Bogoljuba Karića.

Nudio 300.000 evra za jemstvo

Bogoljub Karić je početkom avgusta 2006. preko advokata ponudio jemstvo od 300.000 evra Okružnom sudu u Beogradu da se brani sa slobode u toku sudske istrage. Njegov predlog do sada nije prihvaćen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.