Trguje se besplatnim akcijama a ne potvrdama

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trguje se besplatnim akcijama a ne potvrdama

Ponude raznih posrednika da građanima samo na osnovu potvrde o pravu na akcije pristigle od Agencije za privatizaciju isplate neku sumu su nezakonite

Približava se vreme naplate besplatnih akcija, za sada samo od NIS-a. Nebojša Ćirić, državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije, nedavno je najavio da će građani najkasnije do kraja godine moći da prodaju te akcije.

Država je jednom od poslednjih odluka propisala da građanima sleduje pet akcija NIS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u nominalnoj vrednosti od po 500 dinara, znači ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara. Koliko one zapravo vrede, odrediće, naravno, berza kada počne trgovanje.

Svaka prevremena naplata je, međutim, pod velikim znakom pitanja. Zato što Zakon o besplatnim akcijama i pravu na novčanu naknadu izričito propisuje da svi građani i zaposleni u NIS-u koji imaju pravo na besplatne akcije moraju prvo da budu evidentirani u Centralnom registru hartija od vrednosti, što još nije učinjeno.

Drugim rečima, sve ponude raznih posrednika, mešetara ili nazovibrokera da će građanima samo na osnovu potvrde o pravu na akcije koju im je Agencija za privatizaciju poslala na kućne adrese isplatiti ovu ili onu sumu su, jednostavno rečeno, s one strane zakona. Jer, u Zakonu o besplatnim akcijama i pravu na novčanu naknadu piše da je pravo na prenos akcija „neprenosivo od dana upisa u evidenciju nosilaca prava do dana upisa nosioca prava u Centralni registar”. Takođe, akcije ne mogu biti predmet bilo kakvog raspolaganja, uključujući i zalaganje radi obezbeđenja potraživanja i druge pravne poslove sa istim ili sličnim dejstvom.

Eventualni prenos prava na akcije po navedenom zakonu je kažnjiv, istina, simboličnom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Iz Ministarstva ekonomije je, inače, najavljeno da bi do kraja septembra Agencija za privatizaciju, Centralni registar i Komisija za hartije od vrednosti trebalo da završe sve potrebne pravne radnje i da građani i zaposleni dobiju vlasničke račune na koje će im akcije biti prenete. Nakon toga, upravni organi i Skupština akcionara NIS-a trebalo bi da donesu neophodne odluke da bi se i građanima formalno omogućilo da trguju akcijama ili da ih zadrže.

Pravo na akcije NIS-a ima 4.798.615 građana i 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji. Građani će dobiti ukupno 23.993.075 akcija, a zaposleni i bivši zaposleni 6.548.892. Ovom odlukom vlade odgovoreno je zakonskoj obavezi da se besplatne akcije pojedinačnog preduzeća prenose nosiocima prava u roku od šest meseci po sprovedenoj privatizaciji tog preduzeća, a najkasnije do 31. decembra 2010. godine, u skladu sa aktom vlade.

Prvobitno je bilo predviđeno da će građani moći da prodaju akcije tek posle šestomesečnog trgovanja akcijama NIS-a, kada se formira njihova tržišna vrednost, što podrazumeva da se prvo na berzi nađu nečije akcije, a ne one od građana ili zaposlenih. Sudeći bar prema pomenutoj izjavi državnog sekretara, i ova oblast mogla bi da bude predmet najavljenih izmena Zakona o besplatnim akcijama i pravu na novčanu naknadu.

Građani, inače, imaju pravo još i na akcije Elektroprivrede Srbije, Telekoma, beogradskog aerodroma „Nikola Tesla”, „Jat ervejza” i „Galenike”.

J. Rabrenović

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.