Značajna uloga lokalnih samouprava u procesu pristupanja EU

Izvor: Studio B, 12.Dec.2012, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajna uloga lokalnih samouprava u procesu pristupanja EU

Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu na evropskom putu Srbije budući da u neposrednom kontaktu sa gradjanima sve više primenjuju standarde EU, ocenili su učesnici 40. redovne skupštine Stalne konferencije gradova i opština.

Koje korake moraju da preduzmu da bi spremno dočekali i zastupali svoje interese u procesu pristupanja EU, kao i upoređivanje iskustva u primeni novih evropskih standarda, samo su neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od tema kojima su se bavili učesnici konferencije.   

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas podsetio je da se oko 70 odsto regulativa i propisa koji se usklađuju sa EU sprovodi upravo na lokalnom nivou. Iako je Srbija dosta postigla, što su pohvalili i Brisel i 27 zemalja članica, šef delegacije EU Vensan Dežer rekao je da Srbija mora nastaviti uskladjivanje sa propisima EU.

- Evropska unija je, bez sumnje, danas najbolje mesto za život, jer ona znači pravila, red i garanciju kvaliteta, ali i pristup nekim fondovima. Mislim da su ove prve tri stvari važnije, da one mnogo više garantuju bolji život Beograđanima nego pristupni fondovi. Obaveza je svih nas da, ne čekajući dan za početak pregovora o ulasku u EU, učinimo sve što zaista možemo, da se promenimo i budemo bolji. Za to nam nije neophodna EU, to možemo i sami - rekao je gradonačelnik Đilas i najavio da će grad sarađivati sa Vladom Republike Srbije i svima koji su posvećeni razvoju lokalnih samouprava kako bi se konkretnim rešenjima poboljšao život građana.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.