Uhapšeno pet osoba iz Beograda zbog prevara više hiljada osoba za 60 miliona evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 18:38

Uhapšeno pet osoba iz Beograda zbog prevara više hiljada osoba za 60 miliona evra

Policija Srbije je, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol uhapsila pet osoba, osumnjičenih za prevaru i pranje novca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su Z.M. (37), M.B. (36), F.I. (31), S.Š. (49) i A.Đ. (26), svi iz Beograda.

Sumnja se da su oni u dužem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vremenskom periodu, zajedno sa saizvršiocima iz Bugarske, Austrije i Nemačke vršili složene finansijske prevare pomoću računarske mrežne platforme za trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kao i da su lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje oštećenih.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija.

Кako se sumnja, pošto su oštećeni uplaćivali veći iznos novca, osumnjičeni su im posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uložena sredstva.

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada osoba za više od 60.000.000 evra.

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi "Select X" i "I-source" u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.