Zakon o BIA i komentari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o BIA i komentari

Predloženim izmenama Zakona o BIA predviđeno je da direktor te agencije odlučuje rešenjem o zasnivanju radnog odnosa pripadnika BIA, ali to ne znači da je promenjena procedura za prijem novih radnika, niti u BIA neko može da bude zaposlen bez prethodne bezbednosne provere, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić.

Povodom polemike koje su izazvale odredbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje se odnose na zapošljavanje u BIA i ovlašćenja direktora, kao i primedbi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića na rešenja kojima se uređuju bezbednosne provere i način određivanja tajnosti podataka i navode da izmene zakona sadrže rešenja suprotna Ustavu, Bečić je za Tanjug rekao da je istu bezbednosnu proveru prošao i Šabić i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima označenim kao državna tajna.

"Nekorektno je i licemerno od Šabića koji je po toj istoj proceduri kao i ja prošao bezbednosnu proveru i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima stepena državna tajna i time se hvalio, da sada kaže da mu je ta ista procedura neodgavarajuća za kandidata koji konkuriše za rad u BIA", kaže Bečić.

Bečić navodi da se predloženim izmenama utvrđuje da direktor BIA odlučuje rešenjem o zasnivanju radnog odnosa, čime je zapravo definisan samo pravni akt kojim se zasniva radni odnos i pripadnik BIA raspoređuje na odgovarajuće radno mesto.

"To ne znači da je promenjena procedura za prijem novih radnika, niti da novi pripadnik može da bude zaposlen bez prethodne bezbednosne provere i ako ne ispunjava druge predviđene uslove. Ovom odredbom samo se definiše pravni akt", objašjava Bečić.

Naveo je da odredba o neobaveznosti konkursa za zapošljavanje u BIA ne znači i ukidanje konkursa, nego da se Agenciji, zbog specifičnosti poslova, ostavlja i ovakva mogućnost, kako bi zaštitila bezbednosno osetljive podatke o upražnjenim radnim mestima i profilima potrebnih kadrova.

Bečić kaže da se predloženim izmenama i dopunama Zakona o BIA po pitanju postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije samo vrši usklađivanje sa usvojenim novim Zakonom o policiji, koji je već stupio na snagu i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, čija primena, za državne organe koji posebnim zakonom uređuju plate i druga primanja, predviđena od 1. januara 2018. godine.

Novi Zakon o policiji doneo je i novi način uređenja u ovoj oblasti

"Naime, prema odredbama važećeg Zakona o BIA propisano je da se na prava, dužnosti i odgovornosti po osnovu radnog odnosa, na pripadnike Agencije primenjuju propisi koji važe za radnike ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a koji su propisani važećim Zakonom o policiji", rekao je Bečić

Međutim, ističe, novi Zakon o policiji doneo je i novi način uređenja u ovoj oblasti kada je reč o pravima, dužnosti i odgovornosti po osnovu rada, a posebno u delu koji se odnosi na zasnivanje radnog odnosa, sistem podele radnih mesta državnih službenika, merila za raspored radnih mesta policijskih službenika, karijerno napredovanje policijskih službenika, premeštaj, zvanja, ocenjivanje, plate i koeficijenti, te se samim tim pojavila potreba da se donesu i izmene i dopune Zakona o BIA.

"Treba imati u vidu da specifičnost BIA proističe iz zakonskih odredaba kojima su utvrđeni zadaci, poslovi i ovlašćenja BIA, te je neophodno izmenama i dopunama Zakona o BIA, očuvati organizacionu strukturu, specifičnost radnog statusa i položaj pripadnika Agencije, u cilju efikasnog, pravilnog i zakonitog funkcionisanja i rada u okviru jedinstvenog sistema Agencije", zaključio je Bečić.

Izmene i dopune Zakona o BIA upućene su u skupštinsku proceduru 29. avgusta, a jedna od novina je da će ubuduće akt o sistematizaciji radnih mesta u Agenciji donositi direktor uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

U predlogu izmena tog zakona navodi se da za popunjavanje radnih mesta u Agenciji nije obavezan konkurs, a da o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Predloženo je da se izmene i dopune Zakona o BIA donesu po hitnom postupku, s obzirom da bi, kako se ističe, u protivnom bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, što bi, dodaje se, moglo da ima štetne posledice po građane.

DS:BIA da bude apolitična, zapošljavanje preko konkursa

Bezbednosno informativna agencija mora biti apolitična, a konkursi javni i transparentni, sa naglaskom na stručnost i profesionalnost, bez ikakvih uticaja političkih stranaka, saopštila je danas Demokratska stranka koja je najavila amandmane na predložene izmene zakona o BIA.

DS u saopštenju kaže da su izmene i dopune Zakona o BIA ušle u skupštinsku proceduru po hitnom postupku i da se Zakon gura kroz "mala vrata" skupštine kako bi vlast "mogla da nastavi sa zloupotrebama ove agencije".

Kako kaže DS u saopštenju "BIA nije stranačko obezbeđenje SNS" i zato direktor Agencije "ne sme ni u kom slučaju da zapošljava kandidate bez konkursa i pretvara BIA u stranačku policiju".

Iz te stranke poručuju da će predložiti amandmane na izmene zakona koji će imati za cilj da spreče direktora Agencije da lično zapošljava.

"Vlada mora da donosi odluku o uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Agenciji, a konkurs za zapošljavanje u BIA mora da bude obavezan jer je to jedini način da se zloupotrebe prilikom zapošljavanja svedu na najmanju moguću meru" smatra DS.

U skupštinsku proceduru ušle su izmene i dopune Zakona o BIA a jedna od novina je da će ubuduće akt o sistematizaciji radnih mesta u Agenciji donositi direktor uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

SNS:Mržnja prema Vučiću

Srpska napredna stranka (SNS) danas je poručila Demokratskoj stranci (DS) da im "najnovije laži koje plasiraju o BIA", neće pomoći da narod zaboravi kako njihov kandidat za predsednika Srbije, Saša Janković smatra da treba ubiti izabranog predsednika Aleksandra Vučića.

"Dok celokupna javnost sramno ćuti na skandalozne izlive mržnje i pretnje samo zato što je meta Vučić, SNS poručuje da je ogoljena politika opozicije, osim mržnje prema Vučiću, frustracija zbog njegovih rezultata i zbog toga što oni nemaju šta da ponude građanima Srbije", navodi SNS.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.