Izvor: JUGpress.com, 10.Maj.2021, 17:56

Zabrinuti zbog tužbe Gašića

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog tužbe kojom direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić od redakcije KRIK traži pola miliona dinara zbog objave detalja prisluškivanih razgovora sa suđenja šefu kruševačkog kriminalnog klana Zoranu Jotiću Jotki.

Gašić, kako ističe NUNS u saopštenju, tvrdi da je zbog KRIK-ovog teksta “Političke veze kruševačke kriminalne grupe: Gašić kod Jotke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na kazanu” doživeo psihičke i fizičke bolove, i navodi da bi sud medijima rebalo da “stavi do znanja da granice postoje i da moraju se poštuju”.

U tekstu KRIK-a preneti su detalji sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, koji su optuženi za ubistva, a u jednom delu se pominje da je “Bratislav Gašić kod njega na kazanu”, odnosno, da prima novac od njega, podseća NUNS.

 “Zakonom je propisano da su nosioci javnih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njihovog rada, odnosno na politiku koju sprovode, a u vezi je sa obavljanjem njihove funkcije, bez obzira na to da li se osećaju lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”, ističu u NUNS.

NUNS je najavio da će taj slučaj  registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare, kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a obavestiće i međunarodne organizacije.

To udruženje izrazilo je zabrinutost i zbog mnogobrojnih tužbi protiv medija u poslednje vreme za nešto što je u opisu njihovog posla.

“Ovaj primer u kojem direktor BIA tuži redakciju koja istražuje veze politike i kriminala šalje uznemirujući signal da se novinarska profesija nalazi pred novim-starim oblikom gušenja slobode izražavanja. Slično se dešavalo krajem devedesetih, na vrhuncu represije Miloševićevog režima”, upozorava NUNS.

Ističe se i da trend “zatrpavanja” profesionalnih medija tužbama očigledno ima za cilj sužavanje već veoma suženog prostora slobode izražavanja u Srbiji. (

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: BIA,   Kruševac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.