Za pet meseci zaplenjeno dvostruko više cigareta nego lane

Izvor: RTS, 25.Sep.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pet meseci zaplenjeno dvostruko više cigareta nego lane

U koordiniranim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova, BIA, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za duvan u periodu od 1. maja do 22. septembra ove godine, zaplenjeno je 65.434 boksova cigareta, vrednosti više od 80 miliona dinara, saopštio je MUP-a.
Kako se navodi, za nepunih pet meseci zaplenjeno je duplo više boksova cigareta u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isti period 2015. godine kada je zaplenjeno 32.719 boksova cigareta.
U saopšpstenju se ističe da je Vlada Srbije, odlučna da se obračuna sa ilegalnom proizvodnjom i trgovinom duvanom i duvanskim proizvodima, zbog čega je formirala Radnu grupu za borbu protiv krijumčarenja duvana, koja je za nepunih pet meseci ostvarila zavidne rezultate i zaplenila duplo više boksova cigareta u odnosu na isti period 2015.
Radna grupa, u tome periodu, zaplenila je 50 tona i 89 kilograma duvana u listu, 8,5 puta više u odnosu na isti period 2015., kada je zaplenjeno oko pet tona. Ukupna vrednost zaplenjenog duvana u listu procenjuje se na više od 15 miliona, a rezanog na preko 12 miliona dinara.
U odnosu na 2015. godinu, Radna grupa povećala je ukupan broj realizovanih zaplena sa 217 na 473, navodi se u saopštenju.
Najveći ilegalni zasad duvana, radna grupa otkrila je sredinom avgusta ove godine, kada je na jednoj parceli u Pančevu, površine oko 12 hektara otkriveno oko 25 tona duvana u listu, a najveća zaplena boksova cigareta bila je krajem juna kada je u kamionu pronađeno oko 16 i po hiljada boksova cigareta bez akcizne markice, vrednosti oko 16 i po miliona dinara.
Radna grupa za borbu protiv krijumčarenja duvana, formirana je 17. maja 2016. godine, na predlog predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, a za njenog predsednika imenovan je vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić.
Članovi radne grupe su direktor BIA, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave, vršilac dužnosti direktora Uprave carina i vršilac dužnosti direktora Uprave za duvan.
U rad grupe učestvuju i predstavnici Fitosanitarne inspekcije, Tržišne inspekcije, Poljoprivredne inspekcije, Komunalne policije i predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom duvana i duvanskih proizvoda.
Radna grupa i u narednom periodu koordisnisanim aktivnostima svih službi nastaviće odlučno da se bori protiv ilegalne trgovine i proizvodnje duvana u cilju zaštite budžeta Republike Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.