Tajni agenti polagaće 40 ispita

Izvor: Politika, 23.Maj.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni agenti polagaće 40 ispita

Učiće tehnike operativnog rada, jezike, uključujući i arapski, a imaće diplomu strukovnog inženjera nacionalne bezbednosti

Uskoro će biti raspisan javni konkurs za prijem prvih trideset studenata Akademije za nacionalnu bezbednost, rečeno je juče za „Politiku” u Bezbednosnoinformativnoj agenciji (BIA), za čije potrebe će se u novoosnovanoj instituciji školovati ti kadrovi. Studije na ovoj visokoj stručnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << školi trajaće šest semestara, odnosno tri godine, a budući tajni agenti će do diplome morati da polože ispite iz oko 40 predmeta, od čega je petina izborna, čime će se dobiti užestručno profilisani kadrovi.

– Predmeti su iz oblasti prava, računarskih i nauka nacionalne bezbednosti. Učiće se strani jezici, i to engleski, nemački, francuski i arapski. Predavači će biti sa odgovarajućim zvanjima i to iz BIA, ali i šire akademske zajednice, a svoja znanja budućim kolegama prenosiće najiskusniji operativci. Upravo je to ono što će Akademiju za nacionalnu bezbednost izdvajati od ostalih, uslovno rečeno srodnih, visokoobrazovnih institucija – samo ovde sticaće se veštine koje se koriste u obaveštajnom i kontraobaveštajnom radu – kažu u BIA, koja za potrebe akademije obezbeđuje kadrovsku, tehnološku i infrastrukturnu podršku.

Ti predmeti spadaju u oblast nauka nacionalne bezbednosti, a neki od njih su Terorizam, Organizovani kriminalitet, Operativna tehnika, Analitika, Metode rada sa živim izvorom, Psihologija u operativnom radu, Službe bezbednosti i ljudska prava i slobode i Demokratska i civilna kontrola službi bezbednosti.

– U toku je proces akreditacije, izrada neophodnog elaborata je u završnoj fazi i uskoro će biti predat Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta. Uvažene su preporuke Nacionalnog prosvetnog saveta. Analizom svetskih iskustava u ovoj oblasti zaključeno je da slične obrazovne institucije postoje u Vašingtonu u SAD, Šefildu u Velikoj Britaniji i u Mariboru u Sloveniji – ističu u BIA.

Studenti će po završetku školovanja dobijati diplomu u kojoj će kao njihovo zvanje biti navedeno „strukovni inženjer nacionalne bezbednosti”. Na pitanje zar titula inženjer nije rezervisana za tehničke nauke, u BIA kažu da na novoosnovanoj akademiji ima dosta tehničkih predmeta, da su proverili da li mogu da koriste reč inženjer u diplomi i da je ona svakako primerenija nego, na primer, menadžer.

Mladi zainteresovani za studije na Akademiji za nacionalnu bezbednost polagaće prijemni ispit na kojem će 40 bodova nositi uspeh iz srednje škole, a 60 rezultat testa iz srpskog jezika, istorije i fizičkog. Moraće da prođu zdravstveni test, psihološki, pa i test na psihoaktivne supstance, a neizbežna je i – bezbednosna provera.

-------------------------------------------

Milašinović: Uznemirenje na Fakultetu bezbednosti

Osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost izazvalo je uznemirenje među studentima i profesorima Fakulteta za bezbednost, kaže dekan profesor dr Radomir Milašinović. Ovaj fakultet studira oko 2.200 studenata.

„Nismo informisani o osnivanju te ustanove, tek po objavljivanju te vesti usmeno sam obavešten da je „sve po zakonu”. Elementarni red jeste da je neko razgovarao sa nama, pa i Fakultet bezbednosti, BIA i njihova akademija su državne institucije. Da li je to nepotrebno dupliranje kapaciteta, „krnjenje” Univerziteta u Beogradu? Naš fakultet postoji od 1975. godine, prošli smo dug put od Fakulteta odbrane i zaštite, koji se bezbednosnom tematikom bavio još tada, do Fakulteta bezbednosti, koji je danas jedan od najpopularnijih”, kaže profesor Milašinović.

----------------------------------------------------------------------------- 

Simeunović: drugi fakulteti nisu ugroženi

„Takve priče šire oni koji nemaju pravu informaciju ili su zlonamerni. Reč je o visokoj strukovnoj školi namenjenoj specijalizovanom obrazovanju. Ona nije i ne može postati novi fakultet bezbednosti koji svake godine upisuje 400 studenata. Odgovorno tvrdim da niko nema nameru da ugrozi bilo koji fakultet. Akademija će sarađivati sa srodnim fakultetima, pa i sa Fakultetom bezbednosti ”, kaže profesor dr Dragan Simeunović, vršilac dužnosti direktora Akademije za nacionalnu bezbednost.    

M. Galović

objavljeno: 23.05.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.