S ličnom kartom po SIM karticu?

Izvor: Politika, 14.Avg.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S ličnom kartom po SIM karticu?

Policija i BIA traže da se evidentiraju kupci pripejd kartica kako bi suzbili kriminalce da „zovu i odbace broj”, a operateri još nisu obavešteni o tom predlogu

Operativci policije i Bezbednosnoinformativne agencije (BIA) imaju u poslednjih nekoliko meseci velikih problema u otkrivanju narko-dilera i ostalih osumnjičenih za izvršena krivična dela zbog junske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odluke Ustavnog suda Srbije (USS) da se pojedine odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama, koje su omogućavale službama da traže telefonske listinge od operatera bez prethodne dozvole suda, proglase neustavnim.

Ta odluka USS u suštini štiti prava građana od neovlašćenog korišćenja njihovih podataka, ali je s druge strane stvorila pravnu prazninu koja sad u znatnoj meri onemogućava efikasan rad u borbi protiv kriminala.

Zato je BIA pre dva meseca pokrenula inicijativu da se SIM kartice kupuju uz ličnu kartu. Predlog je podnet Ministarstvu trgovine i telekomunikacija i Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel) i nalazi se još u proceduri odlučivanja.

Da bi se problem prevazišao, bilo bi poželjno da se pri kupovini takozvanih pripejd kartica uvede obaveza evidentiranja kupca. Tačnije, kad on dođe na kiosk da pazari karticu, trebalo bi da pokaže svoju ličnu kartu kako bi se napravila jedinstvena baza podataka korisnika mobilnih brojeva, što do sada nije bio slučaj.

Mobilni operateri za „Politiku” kažu da još nisu obavešteni o predlogu MUP-a, kao i da će ukoliko odluka bude doneta, to i poštovati.

– Sve dok se ne donese zakon i pravno se reguliše u sistemu Republike Srbije, „Telenorovi” korisnici će i dalje imati mogućnost da pripejd kartice kupuju bez lične karte. Kompletna procedura biće naknadno utvrđena, kad za obaveznu registraciju pripejd korisnika bude definisan zakonski okvir i bude donet podzakonski akt za sprovođenje ove politike. „Telenor” će se tome prilagoditi svakako – objasnili su u „Telenoru”.

– Kupovina SIM kartice uz ličnu kartu može da pomogne u identifikaciji korisnika u slučajevima pojedinaca koji se bave kriminalom ili terorizmom, jer može da poveća operativnu efikasnost organa za sprovođenje zakona.Naravno, uz optimističku pretpostavku da su osumnjičeni i počinioci koristili SIM kartice koje su legalno pribavili koristeći svoja dokumenta. Može se očekivati da uvođenje obavezne registracije pripejd SIM kartica otvori novo sivo tržište, kao i da će pojedinci koji žele da prikriju svoj identitet, već odabrati jedan od načina kako da to i postignu, bez obzira na to da li planiraju da se bave nezakonitim radnjama ili ne – naveli su u „Telenoru”.

I u „Telekomu” su rekli da o uvođenju obavezne registracije svih pripejd korisnika nisu dobili zahtev od nadležnih institucija.

– Ukoliko do toga dođe, „Telekom Srbija” će kao i do sada poštovati sve zakonske norme i propise. Sve SIM kartice prodate u našim objektima su registrovane na ime vlasnika, dok dilerska prodajna mesta nisu bila u obavezi da registruju vlasnika. Preko distributerske prodajne mreže „aplikativno izdavanje” nije izvodljivo, pa se samim tim i kartice prodaju bez evidencije podataka korisnika – objasnili su u „Telekomu”, dok je i stav „Vipa” donekle sličan.

–. Očekujemo da će nas nadležni organi konsultovati prilikom definisanja obaveze registracije pripejd brojeva u Srbiji, kako bismo zajednički došli do rešenja koje najviše odgovara svim zainteresovanim stranama, uključujući i korisnike – naveli su u „Vipu”.

---------------------------------------------------------------------------

Šta sa milionima neevidentiranih kartica?

Postavlja se pitanje, posle svega, šta će se dešavati sa već unazad desetak godina prodavanim pripejd karticama za mobilnu telefoniju (oni korisnici koji telefoniraju „na dopunu”). Akose predlog MUP-a i BIAusvoji, ne postoji način da se milioni većprodatih kartica evidentiraju i njihovi korisnici „popišu”. Jer, ove pripejd kartice su kupovane godinama unazad na kioscima širom Srbije i gotovo svako domaćinstvo ih ima, neki i po nekoliko. Podaci Ratela za 2012. godinu pokazuju da u Srbiji i dalje ima više pripejd nego postpejd korisnika (onih koji imaju potpisan ugovor sa operaterom). Naime, od 9,14 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji, 59 odsto je pripejd korisnika.

Sa druge strane, praksa u većini evropskih zemalja je da je nemoguće kupiti ove kartice bez ličnih dokumenata, baš da bi se predupredili kriminalni i anonimno-preteći pozivi.

 ------------------------------------------------------------------------------

Privatnost i zloupotrebe

Zahtev za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o elektronskim komunikacijama, podneli su zaštitnik građana Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić. Problem je bio u tome što su takozvani zadržani podaci (informacije iz kojih se vidi kada je građanin i sa kim razgovarao) bili potencijalna meta zloupotreba, jer su mogli da se koriste bez ovlašćenja. Sve je otkriveno posle Šabićevog izveštaja koji je pokazao da je samo jednom od četiri telefonska operatera, za godinu dana, podneto čak 4.400 zahteva za pristup „zadržanim podacima”, a za više od polovine njih nije postojao nikakav pravni osnov. Pravna praznina nastala posle te odluke USS odnosi se na sam način rada policije. Tačnije, kad policija juri dilere droge, ona mora da traži od suda nalog da ostvari uvid u njegove telefonske listinge – s kim, koliko dugo, kad i koliko je pričao. Stvar je u tome da dileri dobro poznaju metod rada policije i koliko im je potrebno da dobiju saglasnost suda, pa na svakih nekoliko dana menjaju telefonske kartice. 

D. Telesković, S. Despotović

objavljeno: 14.08.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

S ličnom kartom po SIM karticu?

Izvor: RTS, 14.Avg.2013

Policija i BIA traže da se evidentiraju kupci pripejd kartica kako bi suzbili kriminalce da "zovu i odbace broj", a operateri još nisu obavešteni o tom predlogu...Operativci policije i Bezbednosnoinformativne agencije (BIA) imaju u poslednjih nekoliko meseci velikih problema u otkrivanju narko-dilera...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.