Proba vežbe „Štit”: eksplozije i rafali

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proba vežbe „Štit”: eksplozije i rafali

 Generalna proba antiterorističke pokazne vežbe pod nazivom „Štit”, u kojoj će učestvovati pripadnici policije, BIA, vojske, održana je ispred Palate Srbija.

Poslednje pripreme privedene su kraju u popodnevnim časovima. Montiran je video-bim s kojeg će okupljeni građani moći da vide izvođenje pokaznih vežbi na tri različite lokacije u Beogradu. Na platou ispred Palate Srbija ka Dunavu simulirana je situacija izbavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << talaca u kojoj je učestvovalo više različitih jedinica. Profesionalno i rutinski, pripadnici različitih službi pokazali su kako u praksi izgleda izbavljanje talaca iz zatvorenog objekta.

Uz škripu guma, pucnje, dimne bombe, rotaciona svetla i povike, specijalci su demonstrirali svoju dobru formu i uvežbanost. Pored onih koji su zgradi prilazili sa platoa, u vežbi su učestvovali i pripadnici vojske koji su se iz helikoptera spustili na krov zgrade.

Iz pres službe MUP-a objasnili su da će okupljeni građani preko video-bima moći da vide i u krupnom planu šta se dešava u samoj unutrašnjosti zgrade i kako izgleda postupak pregovora između terorista i pripadnika službi bezbednosti. Na isti način pratiće se i pokazne vežbe na druge dve lokacije – aerodromu „Nikola Tesla” i železničkoj stanici, gde će biti pokazano izbavljanje talaca iz vagona.

Nakon toga, na Dunavu je prikazana akcija spasavanja talaca sa jednog od splavova, u kojoj su učestvovala dva tima kompletno naoružanih specijalaca na čamcima, pokazujući kako izgleda upad sa vode na splav. Za sam kraj planirano je da se svi učesnici pokazne vežbe postroje na platou ispred Palate „Srbija”, kako bi premijer Aleksandar Vučić mogao da ih pozdravi. Posetioci će danas od 11 časova moći da vide vežbe u kojima učestvuje više od 500 pripadnika pomenutih službi, a planiran je i direktan televizijski prenos.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.