Odbor: Srbija bezbedna i stabilna

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Okt.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor: Srbija bezbedna i stabilna

Beograd -- Srbija bezbedna i stabilna, zaključak skupštinskog Odbora za bezbednost. BIA: Bezbednosna procena je bila ispravna. Vlada: Suđenja huliganima u najkraćem roku.

Direktor BIA Saša Vukadinović kaže da je ta agencija sačinila bezbednosnu procenu uoči 10. oktobra i tu informaciju prosledila nadležnim državnim organima.

Vukadinović je rekao da BIA pomaže policiji u identifikovanju osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su pravile izgrede dva dana kasnije u Đenovi.

Saša Vukadinović rekao je da je BIA još 8. oktobra sačinila i istog dana prosledila bezbednosnu procenu za 10. oktobar nadležnim državnim organima, navodeći da je procena, prema njegovim rečima, bila dosta dobra, jer se, nažalost, obistinila 95 odsto.

"Nismo očekivali toliku mržnju"

Povodom navoda šefa BIA Saše Vukadinovića da su u 95 odsto obistinile procene Agencije o neredima 10. oktobra, direktor policije Milorad Veljović je rekao da niko nije očekivao toliku mržnju i nasilje prema policiji.

"Niko nije očekivao toliku mržnju i nasilje pre svega mladih ljudi prema policiji, i tu moramo svi da se zabrinemo i zajedno rešimo problem", rekao je Veljović novinarima u Skupštini Srbije.

"Pomažemo policiji koja radi najveći deo posla u identifikovanju svih osoba koje su pravile izgrede u Đenovi", kazao je direktor BIA na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost.

Direktor BIA je rekao da ta agencija stoji na raspolaganju i drugim državnim organima u procesuiranju svih osoba koje su divljačkim postupcima nanele štetu Srbiji.

Vukadinović je izrazio poštovanje pripadnicima MUP-a koji su, kako je rekao, podneli najveću žrtvu 10. oktobra, i podvukao da, ako je oko nečega potreban konsenzus, onda je to da se pripadnici MUP-a moraju mnogo bolje tretirati u društvu.

On je odao priznanje državnim organima koji su, kako je konstatovao, na organizovan i sinhronizovan način odradili kompletan posao, te da se nada da će brzo procesuiranje odgovornih imati karakter generalne prevencije.

Dačić: Povređena 173 pripadnika MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u neredima u Beogradu tokom Parade ponosa, prema dosadašnjim saznanjima, povređena 173 pripadnika MUP, od kojih šest teško, kao i 31 učesnik protesta protiv Parade, od kojih jedan teže.

Dačić je rekao da je policija delovala uzdržanije prilikom nereda za vreme Parade ponosa jer je želela da izbegne krvoproliće na ulicama Beograda.

Ministar Dačić je rekao da su obaveštajne službe i MUP imali najave šta će se dogoditi 10. oktobra i ocenio da su obavile dobar posao.

Dačić je naveo da je policija uspostavila kontakte sa tužilaštvom i sudovima i izrazio očekivanje da će to rezultirati procesuiranjem odgovornih za nerede.

Ministar je ponovio da je ukupno privedeno 259 osoba zbog učešća u neredima, od čega je istražnom sudiji privedeno 114 ljudi, a 16 ih je procesuirano prekršajno.

Vlada: Pred lice u pravde u najkraćem roku

Vlada Srbije ocenila je na današnjoj sednici da treba nastaviti sa intenzivnim aktivnostima državnih organa na suzbijanju organizovanog kriminala, ekstremističkih grupa i drugih organizacija koje pokušavaju da remete javni red i mir i ugrožavaju bezbednost građana i imovine.

Vlada je zaključila da državni organi, u najkraćem roku, izvedu pred lice pravde sve izgrednike i organizatore vandalističkog ponašanja.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Todorović: Vlast kontroliše vođe navijača

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da su neredi na Paradi ponosa organizovani i optužio vlast u Srbiji da kontroliše vođe navijača koji su učestvovali u napadima na policiju.

"Vi ih kontrolišete, a dokaz za to je da svi oni (vođe navijača) imaju tolike krivične prijave a niko ne odgovara", rekao je Todorović na sednici Odbora za odbranu i bezbednost u Skupštini Srbije.

Todorović je ocenio da vlast želi da skrene pažnju građana sa teške socijalne i ekonomske situacije i da time namerava da uvede državu u diktaturu. On je ocenio da će prvo biti zabranjene pojedine organizacije a da će, u budućnosti, vlast pokušati da zabrani i političke partije koje joj se ne sviđaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija i BIA imale dobru procenu

Izvor: Danas, 14.Okt.2010

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je sačinila informaciju o bezbednosnoj proceni događaja 10. oktobra, koja se kasnije pokazala kao 95 odsto tačna, rekao je juče direktor BIA Saša Vukadinović, na jučerašnjoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost. Ta informacija je poslata,...

Nastavak na Danas...

Vukadinović: BIA imala dobru bezbednosnu procenu

Izvor: Glas javnosti, 15.Okt.2010, 07:01

BEOGRAD - Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović izjavio je danas da je ta agencija sačinila bezbednosnu procenu uoči 10. oktobra i tu informaciju prosledila nadležnim državnim organima, i naglasio da BIA pomaže policiji u identifikovanju osoba koje su pravile izgrede...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.